Nero ile CD yazmaktan daha fazlasını yapın.

Nero Artık Nero ile sadece CD yazdığınız zamanlar geride kaldı. CD yazma paketini, evinizde size özel çoklu ortam ağı kurmak gibi işlemlerde nasıl daha etkili kullanabileceğinizi, yeni yazıcı özelliklerinden nasıl faydalanabileceğinizi veya nasıl kapsamlı DVD projeleri hazırlayabileceğinizi gösteriyoruz. Buradaki profesyonel ipuçları size zaman kazandıracak, sizi zahmetten kurtaracak.

Veri kurtarma: Verileriniz, ucuz diskler üzerinde ne kadar güvende? Disklerinizi Nero ile nasıl test edeceğinizi gösteriyoruz. Yazdığınız DVD, PC’nizde sorunsuz çalışıyor olabilir. Peki, ya DVD oynatıcınızda? Nero, DVD’lerinizin uyumluluğunu arttırabilir.

Para tasarrufu: içerisinde fragmanların veya MP3’lerin bulunduğu ek veri bloklarına sahip müzik veya video DVD’leri hazırlayabilmek için bir DVD’yi, DVD standardında yazılmış gibi gösteren Nero sayesinde, kesenin ağzını açmanıza gerek yok.

Zaman tasarrufu: Radyodan yapılan kayıtlar, dijital ortama aktarılmış uzunçalarlar veya son zamanların modası Podcast yayınları… Tüm bunları sadece birkaç adımda müzik CD’si olarak yazabilirsiniz.
Nero’yu müzik eklentileri ile donattıysanız kaynağın hangi biçimde olduğunun da hiçbir önemi yoktur.

Yeni video biçimleri: Nero, bu konuda her zaman önde. Nero Digital modülü ile Windows Media Center Edition’ın televizyon kayıtlarını düzenleyebilir veya eksiksiz birçoklu ortam ağı kurabilirsiniz. Video alanında da ilk sırada yer alan program sayesinde, daha basit bir şekilde daha çok imkân sunan, MP4 biçimi AVI’nin yerini alıyor.

Hasarlı verilerin kurtarılması
Araç: Nero CD-DVD Speed

Problem: Verilerinizi bir DVD-RW üzerinde taşıyorsunuz ancak Windows, bunun üzerine yazdığınız bir dosyayı bilgisayara kopyalamamakta ısrar ediyor.

Çözüm: Nero, sorunun yazma sırasındaki bir hatadan mı, yoksa hasar görmüş bir diskten mi kaynaklandığını tespit edebilir. Nero Toolkit içerisindeki Nero CD-DVD Speed aracı, yazılmış bir DVD üzerindeki hangi dosyaların hasar gördüğünü ve hangilerinin kurtarılabilir durumda olduğunu bulabilir.
Başlat / Tüm Programlar / Nero / NeroToolkit menüsünü açın ve buradaki Nero CD-DVD Speed aracını çalıştırın. Şimdi hasarlı diski sürücüye yerleştirin ve program ana penceresindeki başlat düğmesinin hemen sağındaki listeden sürücüyü seçin. Ardından Scandisc sekmesini etkinleştirin ve diskin incelenmesi için Başlat düğmesine tıklayın. Araç şimdi DVD’yi okuyup ve sektörlerin durumlarını görsel olarak ekrana getirecek. DVD üzerindeki yeşil bölgeler sağlam. Sarı bölgeler ise hasar görmüş, ancak bunlar üzerinde henüz işlem yapılabilir. Buna karşılık kırmızı, buradaki bilgilerin hiçbir şekilde kurtarılamayacağını ifade ediyor. şayet disk çok yavaş okunuyorsa ve hatta duruyorsa, tarama işlevini Dur düğmesine tıklayarak sonlandırabilirsiniz. Bu, diskin artık kullanılamaz olduğu anlamına geliyor.
Araç, her bir ses ve veri parçası için elde ettiği sonucu pencerenin altında ekrana getiriyor. Bu sayede hangi dosyaları sadece Windows’a kopyalayarak kurtarabileceğinizi ve hangi dosyalardan ümit kesmeniz gerektiğini rahatlıkla görebilirsiniz.

Disk kalitesinin kontrolü
Araç: Nero CD-DVD Speed

Problem: Nispeten ucuz bir DVD markasının ellilik paketinden satın aldınız. Ancak bu ucuz DVD’lerin üzerine yazdığınız verilerin ne kadar dayanacağını merak ediyorsunuz.

Çözüm: Nero, bir diske yazdıktan sonra hata düzeltme kapasitesinin ne kadar yüksek olduğunu ölçebilir. Bunun için DVD’ler iki kere incelenir. Eğer bir satır içerisindeki Byte’lar düzeltilecekse PIE (Parity of Inner Errors) algoritması söz konusu oluyor. şayet bir satır içerisinde, hata düzeltme yapılamayacak kadar çok sorun varsa PIF (Parity of Inner Failures) algoritması devreye giriyor. Bir sektör, PIF sayesinde hala okunabiliyorsa ikinci hata düzeltme aşamasına geçiliyor. POF (Parity of Outer Failures) ile karşılaşırsanız sektör okunamıyor ve DVD’nin hasarlı olduğu anlaşılıyor. Nero, POF noktasında iş işten geçmiş olacağı için sadece PIE ve PIF değerlerini tespit ediyor. Ancak söz konusu değerlerin yazılmış olan disk ve sürücünün okuma yeteneği sonucunda ortaya çıktığını göz önünde bulundurmalısınız. Nitekim farklı sürücüler bazı durumlarda değişik sonuçlar ortaya koyabilir. Testi gerçekleştirmek için yazdığınız DVD’yi sürücüye yerleştirin ve Nero CDDVD Speed aracındaki Disc Quality sekmesini etkinleştirin. Settings başlığı altındaki Show C1/PIE ve Show C2/PIF seçeneklerinin işaretli olmasına dikkat edin. Ardından Başlat düğmesine tıklayarak testi başlatabilirsiniz. Eğer başlangıçta Drive does not support this function mesajı ekrana gelirse hızı Settings altından “1X”e düşürün. Eğer hata mesajı buna rağmen devam ederse, yazıcınız PIE/PIF ölçümünü desteklemiyor demektir. Söz konusu PIE/PIF desteğine sahip cihazların listesini www.cdspeed2000.com adresinde bulabilirsiniz. Ancak bu liste maalesef düzenli olarak güncellenmiyor. Eğer disk üzerinde sekiz şiddetinden yüksek, çok sayıda PIF hatası bulunursa DVD içeriğini bir kere daha yazmanız gerekiyor. Hataların maksimum değeri dört ise disk kalitesi mükemmel demektir. PIE hatalarının 25 şiddetinin altında olması durumunda da benzer bir sonucuna varabiliriz. Standart tanımlamasına göre 280’nin üzerinde PIE değeri bulunmamalıdır. Eğer 500’ünüzerinde sonuçlar ile karşılaşıyorsanız söz konusu DVD’yi veri yedekleme için kesinlikle kullanmamalısınız. Bu durumda da verileri kesinlikle yeniden yazmanız gerekiyor.

DVD uyumluluğu optimizasyonu
Araç:
Nero Burning ROM, Nero CD/DVD Speed

Problem: Bir DVD+RW diskinizi Video DVD, olarak yazdınız ancak oynatıcınız bu diski bir türlü tanımıyor.

Çözüm: Oynatıcının DVD’yi tanımlamak için okuduğu tanımlama biti Nero ile daha sonradan değiştirilebiliyor. Özellikle eski DVD oynatıcılar, kitap tipi ayarlarının “DVD-ROM” olarak ayarlanmadığı +RW diskler üzerindeki video DVD’lerini oynatamıyor. Bu ipucunu uygulayabilmeniz için yazıcınızın, kitap tiplerinin (Book Type) bit ayarlarını desteklemesi gerekli. Hemen hemen tüm çift katmanlı yazıcılar ve hatta QSI, Benq ve Philips’in yeni modelleri de bir DVD+RW’nin kitap tipini daha sonradan değiştirebiliyor. Bunun için ilk olarak diski yazıcıya yerleştirin ve Nero’yu çalıştırın. Program ana penceresindeki Kayıt Aygıtı / Disk Bilgisi komutunu çalıştırın ve takip eden iletişim penceresindeki Kitap Tipini Değiştir düğmesine tıklayın. Şimdi DVD-ROM seçeneğini işaretleyin ve Tamam düğmesine tıklayın. Nero CD-DVD Speed ile bir adım daha ileri gidebilir ve bit ayarını doğrudan belirleyebilirsiniz. Bu şekilde seçtiğiniz kitap tipi, bit ayarlarını desteklemeyen yazma programları ile çalıştığınız zaman bile etkili oluyor. Nero CD-DVD Speed penceresindeki Ek Ayarlar / Bitsetting komutunu çalıştırın ve takip eden iletişim penceresinden her DVD türü için bir kitap tipi belirleyin. Bu sayede, yazıcınızın tüm artı diskleri (DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL) için bit ayarları nı destekleyip desteklemediğini de öğrenebilirsiniz. Eğer desteklemiyorsa ilgili alanın devre dışı durumda kaldığını göreceksiniz.

Radyo yayınlarının yazılması
Araç: Nero Burning ROM, Nero Wave Editor, Notepad

Problem: iTunes’dan Podcast olarak 30 dakikalık bir radyo yayınını MP3 biçiminde indirdiniz. şimdi bunu müzik CD’si olarak yazmak ve bunun sonucunda şarkıların ayrı parçalar şeklinde görünmesini istiyorsunuz.

Çözüm: içerisinde çok sayıda şarkı barındıran bir MP3 dosyasını, parçaları çıkartmak için ses düzenleyici ile açmak zorunda değilsiniz. Bunun için içerisinde şarkıların başlangıç zamanlarının bulunduğu CUE biçimindeki bir içerik dizinini kullanmak çok daha şık bir çözüm olabilir. Söz konusu CUE dosyasını Nero altında imaj olarak yazabilir ve bunun sonucunda bir müzik CD’si elde edebilirsiniz. Şarkıların ne zaman başladıklarını tespit etmek için Nero program grubundaki Wave Editor’ü Nero 6 / Nero Wave Editor komutuyla çalıştırın ve Dosya / Aç komutunu kullanarak MP3 dosyasını açın. Program ana penceresindeki WAV Gösterimi modunda bir şarkının ne zaman başladığını rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Parçalar genellikle dalga “0” değerine döndükten hemen sonra başlar. Buraya tıkladığınızda, durum çubuğundaki Seçili ifadesini takiben zaman bilgileri ekrana gelir. Buradaki tüm değerleri, ileride CUE dosyasına taşıyabilmek için not edin. CUE biçimindeki dosya indeksini hazırlamak için de Notepad gibi bir metin editörünü kullanarak aşağıdaki şablona uyan bir dosya oluşturun:

PERFORMER•“Sanatçi ismi”
TITLE•“Albümün ismi”
FILE•“Dosya.mp3”•MP3
TRACK•01•AUDIO
TITLE•“Track•[01]”
INDEX•01•00:00:00
TRACK•02•AUDIO
TITLE•“Track•[02]”
INDEX•01•03:00:00
TRACK•03•AUDIO
TITLE•“Track•[03]”
INDEX•01•06:00:00

ilk iki satırdaki Performer ifadesinin arkasına yorumcunun ve Title ifadesinin arkasına da albümün ismini girin. Asıl önemli olan, MP3 dosyasının ismini (Dosya.mp3) ve biçimini (MP3) girdiğiniz üçüncü satır. Dördüncü satırdan itibaren ise şarkı listesi başlıyor ve bundan sonra her parça için bir başlık açmanız gerekiyor. Altındaki “Index 01” ifadesini takiben ise elde etmek istediğiniz şarkının, biraz önce tespit ettiğiniz başlangıç zamanını girebilirsiniz. Aynı işlemleri sabit diskiniz üzerinde büyük bir WAV dosyası olarak sakladığınız uzunçalar kayıtları için de gerçekleştirebilirsiniz. Buradaki tek fark üçüncü satırın “File “Dosya.wav” WAVE” şeklinde olması. CUE biçimindeki indeks dosyalarını farklı sıkıştırma biçimleri, örneğin Apple’ın MP4’ü (yani AAC) için de kullanabilirsiniz. Bu durumda üçüncü satırı “File “Dosya m4a”” olarak değiştirmeli ve dosya biçimi olarak da “MP3” girmelisiniz. CUE indeks dosyaları için sadece AIFF, WAVE ve MP3 müzik biçimleri öngörülmüştür ancak bu yöntemi, Nero üzerinde çalıştığınız müzik dosyasını çözebildiği sürece tüm biçimler için kullanabilirsiniz. Eğer metin editörleri ile uğraşmak istemiyorsanız www.stutenandy.de/cue.php?lang=en adresinden ulaşabileceğiniz, online CUE dosyası oluşturma aracını kullanabilirsiniz. Hazırladığınız metin dosyasını artık. CUE uzantısını kullanarak MP3 dosyası ile aynı klasörün içine kaydedebilirsiniz. Ardından Nero’yu çalıştırın ve Kayıt Aygıtı / Kalıp yazdır komutunu kullanarak CUE dosyasını yazın. Bunun sonucunda Nero’nun Derlemeyi Yazdır penceresini ekrana getirmesi yaklaşık olarak sekiz on saniye sürecek. Artık Yazdır düğmesine tıklayarak işlemi başlatabilirsiniz.

Video DVD’ye veri yazılması
Araç: Nero Burning ROM, Nero Vision Express, Nero Recode

Problem: Bir video DVD’ye, MP3 parçaları veya Apple’ın MOV biçimindeki film fragmanları gibi video DVD standardına uymayan ek materyaller yazmak istiyorsunuz.

Çözüm: Aslında sadece Adobe’un EncoreDVD (yaklaşık 350 Euro) programı gibi pahalı düzenleme programları bu imkanı sunuyor. Ancak Nero ile bu tür bir DVD’yi taklit edebilirsiniz. Bu şekilde oluşturduğunuz disk hemen tüm DVD oynatıcılar tarafından çalıştırılabilir, ancak maalesef hepsinde değil. Genel olarak MP3 ve DivX de dahil olmak üzere her şeyi oynatan ucuz cihazların Nero DVD’lerini sorunsuz bir şekilde çalıştırdığı söylenebilir. Ancak önlem olarak projenizi ilk olarak yeniden yazılabilir bir DVD-RW üzerine yazmalı ve kontrol etmelisiniz. ilk olarak NeroVision Express aracını kullanarak “Medya Merkezi Nero” (Nero Home) yazısında da anlatıldığı gibi bir video DVD oluşturun.
Eğer sadece bir tane video DVD kopyalayacaksanız alternatif olarak Recode’u da kullanabilirsiniz. Her iki programda da bilgilerin saklanabilmesi için yeterli alan olmasına dikkat edin. ikinci olarak, çıktı için Sabit Disk Klasörüne Yazdır komutunu kullanmalısınız. Bunun sonucunda NeroVision Express, video DVD’nin sabit diskinizde saklandığı AUDIO_TS ve VIDEO_TS adında iki klasör oluşturacak. Daha sonra Nero’yu çalıştırın ve Yeni Derleme penceresindeki DVD başlığı altından DVD-ROM (UDF) kaydını seçin. Şimdi ekrana gelen UDF sekmesini etkinleştirin ve buradaki DVD Vidyo uyumluluk moduna zorla seçeneğini işaretleyin. Ardından yeni projeyi oluşturmak için Yeni düğmesine tıkladığınızda Nero ana penceresinin gezgin görünümü ekrana gelecek. şimdi daha önceden oluşturulan VIDEO_ TS ve AUDIO_TS klasörlerini fare yardımıyla pencerenin sol tarafına taşıyın. Nero, projenin video DVD standardına uygun olmadığını bir mesajla bildirecek ama bunu gönül rahatlığıyla gözardı edebilirsiniz. Artık DVD’ye eklemek istediğiniz tüm verileri yazma projesine taşıyabilirsiniz. Ancak bu sırada AUDIO_TS ve VIDEO_TS klasörlerinin içeriklerini değiştirmemeye dikkat etmelisiniz. Artık yazma işlemini başlatmak için Yazdır düğmesine tıklayabilirsiniz.

Kendi müzik DVD’nizi hazırlayın
Araç: Nero Burning ROM, NeroVision Express, Nero PhotoSnap, Multichannel eklentisi

Problem: Favori grubunuzun birçok müzik CD’sini bir ses DVD içerisinde toplayarak tek bir seferde DVD oynatıcı nızda dinleyebilmek istiyorsunuz.

Çözüm: Standart uyumlu müzik DVD’leri hazırlayan programlar yüzlerce Euro değerindedir. Ancak Nero’nun yardımıyla bir müzik DVD’si gibi davranan bir video DVD hazırlayabilirsiniz.

Fon resminin oluşturulması: Parçaların çalınması sırasında görüntülenmek üzere şarkı başına bir resim gerekiyor. Ancak bu resimleri ilk olarak Nero Photo Snap altında 720 x 576 (PAL) boyutlarına küçültmelisiniz. Nero program grubundaki bu aracı, Nero Digital / Nero PhotoSnap komutunu kullanarak çalıştırabilirsiniz.
şimdi bir resim dosyası açmak için program penceresinin sol üst köşesindeki klasör simgeli düğmeye tıklayın. Ardından Boyutlandır komutuna tıklayarak, ekrana gelen penceredeki Constrain Proportions altından Resize, yani boyutlandırma modu olarak Lanczaos yöntemini seçerek resmin boyutlarını değiştirebilirsiniz. Artık Y kutusuna “576” yazdıktan sonra Uygula düğmesine tıklayarak resim boyutlarını değiştirebilirsiniz. Normalde resmi 720 piksel olacak şekilde kesmeniz gerekiyor. Bunun için Grupla komutunu çalıştırın ve fare yardımıyla 720 piksel genişliğinde ve 576 piksellik yüksekliğin tamamını kullanan bir kutu çizin. Ardından yaptığınız değişikliği Uygula düğmesine tıklayarak onaylayın ve resmi, Kaydet düğmesinin hemen yanındaki ok simgesine tıklayarak açılan kısa yol menüsündeki Farklı Kaydet komutunu kullanarak sabit disk üzerinde istediğiniz yere kaydedin.

Müzik CD’lerinin kaydedilmesi: Nero’yu açın, DVD’de kullanmak istediğiniz mü3o, CD içeriğini okuduktan ve parçaları görüntüledikten sonra istenilen dosya biçimi listesinden PCM wav file kaydını seçin. Ardından Ayarlar düğmesine tıklayarak Frekans değerini “48000” olarak değiştirin ve Yol kutusuna da Nero’nun WAV dosyalarını kaydetmesini istediğiniz konumu girin. şimdi şarkıları mümkün olan en yüksek kalitede kaydedebilmek için Özellikler düğmesine tıklayın ve ekrana gelen penceredeki Stres Düzeltimi ve Sessizliği kaldır seçeneklerini işaretleyin. Son olarak Nero’nun parçaları sabit diske kaydetmesi için Başlat düğmesine tıklamanız yeterli. Diğer CD’leri de aynı şekilde sabit diskinize kaydedebilirsiniz.

Sunuların hazırlanması: NeroVision Express’i çalıştırın ve yeni bir proje başlatmak için açılış penceresindeki Slayt Gösterisi Yap / DVD Vidyo komutunu çalıştırın. şimdi ilk şarkıda kullanmak istediğiniz resmi, sağdaki pencerenin altındaki Medya için Göz at düğmesine tıklayarak açılan pencereden seçin. Ardından bu dosyayı seçin ve ilk şarkıya ait WAV dosyasını da aynı şekilde projeye yükleyin. Ardından Ayrıntılar düğmesine tıklayın ve ekrana gelen bölümdeki Slayt gösterisi süresini ses süresine sığdır seçeneğini işaretleyin. Artık ileri düğmesine tıklayarak, her bir şarkı için ayrı bir sunu oluşturabileceğiniz açılış penceresine ulaşabilirsiniz.
Bunun için yukarıdaki işlemleri tekrar etmelisiniz. Tüm sunuları hazırladıktan sonra açılış penceresindeki ileri düğmesine tıklayıp DVD düzenleme penceresine ulaşabilirsiniz. Buradan istediğiniz bir şablonu seçin ve hazırladığınız video DVD’yi yazın.

Çok kanallı çıktı: NeroVision, ses izini normalde Dolby Digital Stereo olarak oluşturur. Ancak Multichannel Plugin için (nero.com/nero7/eng/DVD_Video_Multichannel_Plug_in) 20 Euro’luk daha yatırım yapabilirseniz, müzik DVD’niz de Dolby 5.1 keyfini de yaşayabilirsiniz. Ayrıntılar alanındaki Vidyo Seçenekleri düğmesine tıklayın ve açılan penceredeki DVD Vidyo sekmesini etkinleştirin. Buradan Ses Dosya Tipi olarak Dolby Digital (AC3) 5.1 seçin. Bunun üzerine program 5.1’in standart ayar olup olmayacağını soracak. Bu soruya Evet cevabını verirseniz NeroVision, bundan sonra oluşturacağınız tüm DVD’ler için stereo WAV’ları AC3 5.1 parçalara dönüştürecektir.

Yeni MP4 biçiminin kullanılması
Araç: Nero Recode

Problem: Nero, MPEG4 teknolojisinin en güncel halini destekliyor. Bunu kullanarak, video DVD’lerde olduğu gibi filmi bölümlere ayırmak, birçok ses izi ve altyazı eklemek istiyorsunuz.

Çözüm: Korumasız bir video DVD’yi Nero Recode yardımıyla rahatlıkla DivX’ten daha etkili sonuçlar veren H.264 biçimine (Bk. Sağ taraftaki kutu) dönüştürebilirsiniz. Ayrıca Nero, MP4 biçiminde H.264 filmleri de oluşturabilir. MP4, klasik AVI’ye kıyasla daha çok ses izi, alt yazı ve filmin bölümlere ayrılabilmesi imkânı sayesinde çok daha konforlu. Ayrıca MP4 altında, 16:4 ekran çıktısı için optimize edilmiş Nero ShowTime tarafından sorunsuz bir şekilde oynatılabilen anamorf filmler oluşturabilirsiniz. Anamorf filmlerde görüntü değiştirilir ve oynatıcı tarafından genişletilir. DVD’lerin ekran özellikleri (720 x 576) 4:3 oranındaki televizyonlar için uygundur. Ancak tam düz ekran televizyonlar genellikle 16:9 oranına sahiptir. Bu nedenle 720 x 576 çözünürlüğündeki bir DVD’den kaydedilen anamorf filmler 16:9 ekranlara uyacak şekilde 1.024 x 576 olarak değiştirilir.
Bu tür bir MP4 filmi nasıl oluşturabileceğinizi, korumasız, anamorf bir DVD olan “Hero” yardımıyla gösteriyoruz. Bunun sonucunda film, görüntü kalitesinden çok fazla ödün vermek zorunda kalmadan tek bir CD’ye sığacak. şimdi Nero Recode’u çalıştırın ve Ana Filmi Nero Digital’e Çevir düğmesine tıklayın. Akabinde DVD Aktar düğmesine tıklayarak, disk üzerindeki VIDEO_TS klasörünü seçin. Recode filmi aktardıktan sonra Bu hedefe sığdır açılır listesinden CD (80 dak) kaydını seçin. Ardından diğer seçenekleri görebilmek için Ayrıntılar düğmesine tıklayın. Nero Digital Profili açılır listesinden Maximum Definition – AVC kaydını seçin. şimdi ana penceredeki Ses sekmesinde bulunan seslendirme listesinden ilk ses izini, yani burada Dolby Digital 5.1 knl Türkçe seçin. Ardından 5.1 kanal doğal ses seçeneğini de etkinleştirdikten sonra Ayarlar düğmesine tıklayın. Takip eden penceredeki Özel profil seçeneğini işaretleyin ve buradaki kbit/s değerini “128” olarak değiştirin. Son olarak Tamam düğmesine tıklayarak ana pencereye geri dönebilirsiniz. şimdi #2 sekmesini etkinleştirin ve aynı işlemi film dosyasına eklemek istediğiniz diğer seslendirme dilleri için de tekrar edin. Bunun için de bir önceki dil için kullandığınız ayarları kullanmalısınız.
Altyazı sekmesinden de listenin ilk sırasındaki dil olan Türkçeyi seçin. Bölümler düğmesine tıkladığınızda ekrana gelen pencereden Recode’un DVD’ nin tüm bölüm bilgilerini aldığını görebilirsiniz. Buradaki ilk ve son bölümleri seçip Sil düğmesine tıklayın. Bir DVD üzerindeki ilk bölüm genellikle film başlangıcını ve sonuncusu ise kapanış jeneriğini içerir. Tamam düğmesine tıklayarak bir kere daha ana pencereye geri dönün. Vidyo komutuyla video ayarlarını açın ve buradaki boyutlandır sekmesinde bulunan Dikdörtgenleme (kare piksel) seçene ğini işaretleyerek filmin anamorf kalmasını sağlayabilirsiniz. Şimdi program ana penceresindeki ileri düğmesine tıklayarak ulaşabileceğiniz Yazım Ayarları penceresinden bir çıkış konumu belirleyin. Yazdır düğmesine tıklayarak da dönüştürme işlemini başlatın.

Media Center TV dosyalarının kesilmesi
Araç: NeroVision Express

Problem: Televizyon yayınlarını kaydetmek için Microsoft’un Media Center Edition 2005’ini kullanıyorsunuz. Ancak can sıkıcı reklâm bloklarını silmeniz mümkün olmuyor.

Çözüm: Media Center Edition, birkaç istisna ile aralarında NeroVision Express’in de bulunduğu sadece birkaç aracın çalışabildiği DVR-MS biçiminde kayıt yapıyor. NeroVision Express’i çalıştırdıktan sonra DVD Yap/DVD Vidyo komutunu çalıştırın. Takip eden penceredeki Vidyo Dosyası Ekle komutunu kullanarak DVR-MS dosyalarını ekleyin. Ardından bu dosyayı seçin ve Filmi Düzenle düğmesine tıklayarak video düzenleyicisini çalıştırın. Bunun sonucunda NeroVision, film kaydını tasarım penceresine yerleştirir. Video dosyasını buradan seçin ve [Del] tuşuna basarak tekrar silin. Program, televizyon kaydını sağ üst köşedeki Medya Dosyalarım altındaki medya kütüphanesine ekler. şimdi bu kaydı seçin ve üzerine sağ tuşla tıklayarak açılan kısayol menüsündeki Sahne Tespit Et komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda program otomatik olarak çalışacak ve tespit ettiği sahne değişikliklerini listeleyecektir. Yazılım, Oluştur düğmesine tıkladığınızda videoyu, daha sonra “+” simgesine tıklayarak görüntüleyebileceğiniz sahnelere bölecek. NeroVision bu sayede, video klip içerisindeki reklam bloklarını doğrudan olarak tespit edebiliyor. Böylece, asıl filmin bulunduğu sahneleri seçmek ve daha sonra da öykü tahtasına taşımak yeterli oluyor. şayet bir sahnenin başında veya sonunda reklâm kalırsa, bu parçayı da rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için öykü tahtasındaki sahneyi seçin ve sol üst taraftaki ön izleme penceresinin altındaki makas simgesine tıklayın. Ardından iki kaydırma çubuğu yardımıyla kesme işaretlerini ekletin ve bu iki nokta arasında kalan bölümü bir kere daha makas düğmesine tıklayarak kesin. Video klip içerisinde istemediğiniz bölümleri tamamen temizledikten sonra filmi kaydetmek veya menüye sahip bir DVD oluşturmak için ileri düğmesine tıklayarak tasarım penceresini terk edin. Son olarak bir kısıtlamadan bahsetmeliyiz. DVR-MS yöntemi tüm sistemlerde çalışmıyor. Nero’dan yapılan açıklamaya göre, bu sorun sadece sisteminize kurulu her TV kartı için farklı olan filtrelerden kaynaklanmıyor. Microsoft’un, yazılım geliştiricilerinin kullanabileceği DVR-MS biçimine ait standart şartnamesini yayınlamamış olması da Nero’nun aşmak zorunda olduğu başka bir sorun. Eğer DVR-MS dosyaları ile sorun yaşıyorsanız bunun için birçok dönüştürücü program ve forumlarda açıklayıcı bilgiler bulabilirsiniz.

Evinizde çoklu ortam ağı kurun
Araç: Nero MediaHome

Problem: Film, MP3 dosyaları veya müzik CD’nizi bir bilgisayar üzerinde saklıyor ancak multimedya keyfini ev ağınızdaki tüm bilgisayarlarda yaşamak istiyorsunuz.

Çözüm: Nero MediaHome ile tüm çoklu ortam dosyalarınızı yerel ağınızdaki bir sunucu üzerinden kullanıma sunabilirsiniz.Bu dosyaları başka bir bilgisayar üzerinden çalıştırabilmek için istemci olarak Nero ShowTime’a ihtiyacınız olacak. Sunucu olarak hizmet verecek olan bilgisayarın Başlat menüsündeki Nero program grubunun altındaki Nero Digital / Nero MediaHome komutunu kullanarak Nero MediaHome’u çalıştırın. Program ana penceresinin sol tarafındaki Paylaşılan Dizinler düğmesine tıklayın. Artık sağ taraftaki Paylaşım Ekle düğmesini kullanarak diğer bilgisayarların ağ üzerinden erişmelerine izin vereceğiniz klasörleri seçebilirsiniz. Alt klasörlerin de paylaşıma açılmamaları için ilk olarak tüm ortam dosyalarının bulunduğu bir klasör oluşturmalı ve daha sonra bunu paylaştırmalısınız. şimdi Ayarlar düğmesine tıklayın ve Nero’nun tüm çoklu ortam dosyalarını bu şekilde tanımlamaması için Bilinmeyen dosya tiplerinin uzantılarını göster seçeneğini işaretleyin. Eğer sunucuyu devamlı çalışır durumda bırakacaksanız Paylaşılan medyaları önbellekle seçeneğini de etkinleştirebilirsiniz. Bu durumda sunucu daha yavaş açılacak, ancak veriler, istemcilerin kullanımına daha hızlı sunulacaktır. Ancak bu işlevin bazı zayıf bilgisayarlarda MediaHome’u çökertebileceğine dikkat etmelisiniz. Eğer MediaHome PC’yi devamlı medya sunucusu olarak kullanacaksanız Bilgisayar açıldığında Nero MediaHome’u otomatik çalıştır ve Nero MediaHome açıldığında medya sunucusunu otomatik çalıştır seçeneklerini de işaretlemelisiniz. Eğer Transkode altından Oto tespit (Önerilen) seçili ise istemci orijinal biçimi oynatmaya çalışacaktır. Ancak istemci orijinal biçimi desteklemiyorsa MediaHome bu dosyayı gerçek zamanlı olarak sunucu üzerinde dönüştürür. Ancak bu işlem dönüştürülen biçime bağlı olarak işlemciye çok fazla yük bindirebilir. Örneğin, videolar söz konusu olduğunda bu işlem için en az 2,5 GHz’lik Pentium 4 işlemci gerekiyor. Sunucu da kurulduktan sonra, sıra dosyaların oynatılmasına geldi. Bir istemci üzerinde Nero ShowTime programını çalıştırın ve sağ tuşu kullanarak kısayol menüsünü açın. şimdi Kaynak Seç /Medya Dosyaları komutunu kullanarak, gezgin penceresini açın. Buradaki MediaHome Network başlığını etkinleştirerek MediaHome sunucusu üzerinden ulaşabileceğiniz tüm klasörleri görebilirsiniz. Bu klasörlerden birini etkinleştirdiğinizde içeriğini pencerenin sağ tarafında, örneğin MP3 biçimindeki müzik dosyaları görebilirsiniz. Artık bunlardan istediğinizi seçebilir ve şarkıları ShowTime’a yüklemek için Ekle düğmesine tıklayabilirsiniz. Son olarak Tamam düğmesine tıkladığınızda ise oynatıcı, seçili dosyaları otomatik olarak sunucudan çalıştıracak.

Nero‘nun harici audio eklentilerin burdan indirip, müziklerinizi farklı formatlarda kayıt edebilirsiniz.. İndirdiğiniz eklentileri, kullanabilmek için “C:\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins” klasörüne kopyalamanız gerekli.

Gizli Nero işlevlerinin etkinleştirilmesi

Nero CD-DVD Speed:
Bu araçla, yazılmış bir DVD üzerindeki hangi dosyaların hasar gördüğünü ve hangilerinin kurtarılabilir durumda olduğunu tespit edebilirsiniz.

Nero, bazı özellikleri Kayıt Defteri içerisinde gizlemiş. Bunları etkinleştirebilmek için Başlat / Çalıştır komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna “regedit” yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Nero’nun Kayıt Defteri ayarlarına ulaşmak için buradaki “HKEY_CURRENT_USER/Software/Ahead” anahtarını etkinleştirin.

DVD kopyaları için iyileştirilmiş görüntü kalitesi:
Nero Recode’un sunduğu, “sharp (default)” ve “maximum sharpness” modlarının her ikisi de, durağan ve hareketli sahneler için bit oranı dağılımını düzenliyorlar. Buradaki sorun Nero’nun bunlardan istediğinizi seçmenize izin vermemesi. Araç, sadece çok hareketli sahneler için daha yüksek bit oranı sunan Sharp seçeneğinin kullanılmasına izin veriyor. Ancak Maximum sharpness, rahatsız edici bloklar ve artefaktların çok fazla göze çarptığı durağan sahnelerde maksimum bit oranı sunduğu için genellikle daha iyi sonuçlar veriyor. Bu yöntem Interlaced DVD için de tavsiye ediliyor. Bu ayarı değiştirmek için Nero Recode/Preferences anahtarını etkinleştirin ve buradaki “DeepAnalysis” DWORD kaydının değerinin “1” olmasına dikkat edin. Ayrıca sharp yerine maximum sharpness kullanmak için DWORD biçimindeki “CompressMode” kaydının üzerine çift tıklayarak “2” olan değerini “3” olarak değiştirin.

Tüm yazma hızlarının görüntülenmesi:
Nero, normalde sadece hem yazıcının teknik özelliklerine hem de diske uyan yazma hızları nı sunar. Ancak Dynamic Write Speed özelliğini Kayıt Defteri’nden kapatarak yazıcının, tüm yazma hızlarının görüntülendiği Static Write Speed tablosunu kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede 4x yazma hızını destekleyen çok kaliteli bir diske 6x yazmayı deneyebilirsiniz. Bunun için Nero – Burning Rom/Recorder anahtarını etkinleştirin ve farenin sağ tuşunu kullanarak burada yeni bir DWORD Değeri oluşturun. Buna isim olarak “UseStatic Write SpeedTable” girin ve değerini “1” olarak değiştirin.

Güncel yazma hızının görüntülenmesi:
Nero, işlem sırasında normalde sadece seçtiğiniz yazma hızını görüntüler. Ancak Nero’nun gerçekte diske ne kadar hızlı yazdığını öğrenmek için Nero – Burning Rom/Recorder” anahtarını etkinleştirin ve kısayol menüsünü kullanarak burada “ShowSingleRecorderSpeed” adında bir DWORD Değeri oluşturun. Daha sonra bunun üzerine çift tıkladığınızda ekrana gelen pencereden değerini “1” olarak değiştirin.

MM / Kadir Tuztaş, ktuztas@chip.com.tr / www.chip.com.tr

Nero ile CD yazmaktan daha fazlasını yapın.” üzerine 64 yorum

  1. PEK COK CD VAR BEN BUNLARİN İCİNDEN BAZİ MÜZİK DOSYALARINI ALIP YENİ BİR CD DE TOPLAMAK VE YENİ CD Yİ MP3 TE KULLANMAK İSTİYORUM NASİL YAPABİLİRİM YARDİMCİ OLUR MUSUNUZ LÜTFeN

    bir an önce yardim ederseniz sevinirim

  2. Favori şarkılarınızı ilk önce bir araya toplamanız gerekir, bunun için masaüstünde yeni bir klasör oluşturun ve pek çok olan müzik cd’lerinizdeki favori şarkılarınızı oluşturduğunuz klasörün içine taşıyın. Şarkılarınızı kopyaladığınız Klasörün boyutu maksimum 750 mb’ı geçmemeli çünkü CD’lerin kapasiteleri 700-750 mb. arasıdır. şarkılarınızı DVD’de toplamak isterseniz DVD’lerin kapasitesi minimum 4,5 gb. dır. Bu demektir ki CD’ye oranla DVD’ye daha fazla şarkıyı yükleyebilmek demektir. mp3 DVD’sini oynatabilmek için DVD oynatıcı olması gerekir tabi.

    Müziklerimizi yukarda bahsettiğim gibi oluşturduğumuz klasöre topladık diyelim. CDRW ve bununla beraber nero’nun olduğunuda varsayalım. nero’yu açıyoruz, SES menüsünün altındaki MP3 CD YARAT yazısını tıklayın ve açılan sayfanın içine, şarkıları topladığınız klasörü tutarak sürükleyip bırakın ve şarkılarınız CD’ye yazdırılmak için hazırlanmaya başlayacaktır. aktarma işlemi bittiğinde listenin altında CD’nin kapasitesini ve yüklediğiniz şarkıların toplam boyutunu yeşil olarak gösteren barın, kırmızı renge taşmamasına dikkat edin taşmışsa eğer bir kaç şarkınızı feda edin, listeden az sevdiklerinizi silin. taşma sorunu giderildikten sonra ileri butonunu tıklayıp, gelen sayfada uygun yazma hızını ayarlıyoruz 16x en sağlıklısı. ve son adım olarak YAZ yada YAK diyoruz.
    burdaki
    resimli nero ile cd yazma anlatımdan da faydalanabilirsiniz

  3. Nero ile CD ye bazı dosyalar kopyaladım. Daha sonraları aynı CD ye bir dosya daha eklemek istedim. Yanlış komut vermiş olmalıyımki önceki dosyalaarımın CD den silindiğini, sadece yeni dosyanın olduğunu gördüm. CD deki önceki dosyalarımı kurtarmanın bir yolu varmı yoksa silinip tamamen kaybolmuşmudur.Bu konuda yardımcı olmanızı rica ediyorum.

  4. Nero CD-DVD Speed aracı ile CD’de ki hangi dosyaların hasar gördüğünü ve hangilerinin kurtarılabilir olduğuna bakabilirisiniz. CD’deki Hasarlı verilerin kurtarılması, eğer dikkat ederseniz yukardaki makalede daha detaylı anlatılmakta.

    Bozuk CD kurtama başlıklı burdaki yazıyıda okumanızda fayda olabilir.

  5. Merhabalar,
    açıklamalarınız için teşekkürler, ancak benim sormak istediğim bir konu var;
    ben orjinal dili ingilizce olan ve ingilizce altyazı içeren bir dvd filme Tükçe altyazı ve Türkçe dublajlı ses dosyasını eklemek istiyorum. Bunu nasıl yaparım? ve oluşan dvd de istedğim ses dosyasını seçerek (altyazılarda olduğu gibi) izleyebilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler…

  6. DVD filmlerine türkçe dublaj yapmak o kadar kolay olsaydı, ntvmsnbc’de yayınlanan filmler türkçe altyazılı değilde türkçe dublaj yapılmış olarak yayınlanırdı. maalesef dublaj işi biraz zor ve masraflı bir iş, DVD filmlerine alt yazı eklemek mümkün ama öncelikle şunu bilmeniz lazım bu iş oldukça zahmetli bir iş ve PC nizin işlemcisine ram’ine göre 2 saat kadar sürebilir.

    DVD Shrink programıyla DVD filminizi

    Video: No compression
    Audio: Sadece orjinal ses
    Subpicture: Hiçbiri

    Ayarları ile C:Rip klasörüne Backup yapın.

    Şimdi elinizde

    c:RipVIDEO_TS.BUP
    c:RipVIDEO_TS.IFO
    c:RipVTS_01_0.BUP
    c:RipVTS_01_0.IFO
    c:RipVTS_01_1.VOB

    ve birkaç tane de filmin büyüklüğüne göre VTS_01_x.VOB dosyaları olmalı.

    VobEdit Programı ile filmin görüntü ve sesini ayıracağız. C: ya da D: ya da istediğiniz bir bölüme Demux adında bir klasör oluşturun.

    Bu bölüm NTFS/FAT32 ve büyük olsa iyi olur çünkü oluşturacağımız m2v dosyası 4GB dan büyük olabilir.

    Klasörü oluşturduktan sonra VobEdit programını çalıştırın. Open c:RipVTS_01_1.VOB‘u seçin ve “Demux” u tıklayın. “Demux all Video streams” ve “Demux all Audio streams” kutuları işaretli olsun. “OK” e tıklayın, hedef klasör olarak oluşturduğunuz Demux klasörünü seçin. işlem bitince programı kapatın.

    Şimdi elinizde:

    D:DemuxVTS_01_1.m2v

    D:DemuxVTS_01_1.80.ac3 olması gerekiyor.

    Şimdi filmin bölüm bilgilerini alacağız ( Chapter Info )

    IfoEdit programını çalıştırın.

    c:RipVTS_01_0.IFO yu open ile açın.Yukarıda VTS_PGCITI diye bir yer göreceksiniz üzerine tıklayın. Hemen altında VTS_PGC_1 adında bir satır açılacak ona tıklayın.Şimdi “PGC Command Table:” a kadar aşağı doğru inin ve üzerine tıklayın.
    Ana pencereden Tools ve Save Celltimes to file ı tıklayın ve yer olarak ise Demux klasörünü seçin. Sonra programı kapatın.

    Şimdi elinizde;

    D:DemuxVTS_01_1.m2v
    D:DemuxVTS_01_1.80.ac3
    D:DemuxCellTimes.txt Dosyaları var.

    Altyazıyı dönüştürme; bu işlem için Srt2Sup programını kullanacağız.

    Str2Sup ı çalıştırın. Ana pencereden SRT File/Open as text‘i seçip ekleyeceğiniz alt yazı dosyasını seçin. Karşınıza bir kutu çıkacak zaman ayarlaması için genellikle 0 iyidir ama değilse bunu değiştirmek sizin elinizde. Nasıl mı?

    Bunu yapmanın en iyi yolu Srt yani alt yazı dosyasını Notepad ile açıp filmdeki ilk bir iki konuşmanın süreleri ile elinizdeki dosyada yazılı süreleri karşılaştırmak. Aynı ise olduğu gibi kalsın yok değilse kaç saniye fark varsa Str2Sup da bunu o kadar saniye ileri ya da geri alın.

    Süre kutusunda “ok” e basın. Ana pencerede All seçeneğine tıklayın. Şimdi Alter Subtitle Layout‘u tıklayın. Global‘e basın,

    Şimdi alt yazının rengi yeri ve karakteri gibi şeyleri düzelteceğiz. Bu işlemi yapmazsak alt yazı ekranın ortasında yemyeşil oluyor.

    Burada en ideal ayarlama;

    Backgnd: Black + Trans

    Outline: Gray ya da Black

    Text: White

    Antialias: Gray ya da Black

    Vertical Alignment: Bottom

    Global Font: Arial 16

    Diğer ayarları olduğu gibi bırakın ama filminize göre Pal ya da NTSC yi seçmeyi unutmayın.

    OK ve ardından Close‘u tıklayın.

    Ana pencereden SUP File ve Save‘i seçin hedef olarak ise D:DemuxVTS_01_1.20.sup olsun. Biraz bekleyin işlem bitsin.

    Program penceresinin altında renklerle ilgili numaralar var onları bir kenara not edin ya da Srt2Sup program penceresini kapatmayın.

    Örneğin;
    24.02.2004 17:30 Color 0 Y Cr CB 16 128 128 [10 80 80] gibi. Color 0, 1, 2, ve 3 ün son altı rakamı önemli.

    Şimdi elinizde;

    D:DemuxVTS_01_1.m2v

    D:DemuxVTS_01_1.80.ac3

    D:DemuxVTS_01_1.20.sup

    D:DemuxCellTimes.txt Dosyaları var.

    Şimdi alt yazı ile filmin görüntüsü ve ses dosyalarını birleştireceğiz.

    Bu arada artık isterseniz C: deki ya da nerede oluşturduysanız Rip klasörünü silebilirsiniz.

    C: (ya da nereye isterseniz) C:Full klasörü oluşturun. IfoEdit‘i çalıştırın.

    Ana pencereden DVD Author/Author New DVD‘yi seçin. Video nun sağ tarafında küçük bir nokta var ona tıklayıp video dosyasını seçeceğiz. D:Demux daki VTS_01_1.m2v‘yi seçin.

    Audio‘nun sağında bir de ses için bir nokta var ona tıklayıp ses dosyasını seçeceğiz. D:DemuxVTS_01_1.80.ac3‘ü seçin. Sonra ac3 dosyasına tıklayıp sol taraftan ses hangi dilde ise dilini seçin.

    Altta sağ tarafta Subpicture hizasındaki noktayı tıklayıp altyazı dosyasını seçin D:DemuxVTS_01_1.20.sup Onun da üzerine tıklayıp sol taraftan dilini seçin.

    Şimdide filmin chapter yani bölüm sıralaması için Position hizasındaki noktayı tıklayıp D:DemuxCellTimes.txt‘i seçin.

    Son olarak hedef dosyayı yani C:Full klasörünü seçip OK tuşuna basın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.

    Yukarıda oluşan VTS_01_0.IFO‘i tıklayın. ve VTS_PGCITI‘yi çift tıklayın.

    Altında açılan VTS_PGC_1‘i tıklayın.

    Aşağıda bir sürü “Sub-picture steam x Status”, you’ll see “Color 0 Y Cr Cb” v.b. göreceksiniz, “00000000 00 00 00 …” ların üzerlerine çift tıklayıp son altı rakamı aşama 4 de belirttiğim son altı rakam olarak değiştirin. Aynı işlemi Color 1, 2, 3 ve 4 için yapacaksınız. Save yapın ve adı değiştirmeyin. gelen soruya yes diyebilirsiniz.

    Artık elinizde istediğiniz altyazıyı eklediğiniz ve CD ye yani boş bir DVD ye çekilmeye hazır film var. Filminizi kontrol etmek için

    PowerDVD ya da WinDVD ile bu klasörü yani C:Full klasörünü açıp bir bakın. Eğer altyazılar istediğiniz gibi ise ok. yok değil ise yani süre de sorun varsa ki olabiliyor o zaman Srt2Sup programı ile indirdiğiniz alt yazıyı tekrar açın. Büyük ihtimalle Pal olan film için NTSC ya da NTSC olan film için Pal seçeneğini seçtiniz bunu değiştirin. Ya da aynı anda bir programla filmi açın ve her bir konuşmayı srt2Sup programındaki sürelerle aynı ana getirin. Tabi bu işlem oldukça uzun sürer.

    Artık filmi Nero ile ya da benzeri bir DVD film yazabileceğiniz programla DVD ye atabilirsiniz.

    Nero yu açıp DVD menüsünden burn DVD-Video Files‘ı seçin. Boş bir DVD’yi Writer’a yerleştirin. Nero pencerede sağdan C:Full klasöründeki dosyaları nero’daki kırmızı Video_TS klasörüne atın. Yukardan Burn‘ü seçin hepsi bu kadar. Nero işlemi bitirince film hazırdır.

    Not: Orijinal menü bu işlemde korunursa (yeniden oluşturmaz iseniz) Türkçe altyazı seçeneği görüntülenmez, bunun yerine kullanılmayan bir dil ile (orijinal isimle) Türkçe dosyaları değiştiriniz.

    Kaynak: videometre.com

  7. ACİL. Sony DSC-S500 dijital fotoğraf makinesi aldım, ilk defa sesli görüntü kaydı yaptım. Bilgisayarımda Nero var.
    Sorum; fotoğraf makinesi üzerindeki sesli görüntü kaydımı cd ye aktarıp daha sonra vcd player da seyretmek gerekiyor.
    Yardımlarınızı bekliyorum. ACİL oğlanın okul müsameresini çektik, hocasına söz verdik cd yi bekliyor. Fotoğraf makinesi kaydı AVİ olarak yapılıyor. Nero üzerinde vidyo cd yarat dedim. cd yi vcd playera takıyorum tanımıyor, no disc diyor. Nasıl yapacağım bilemiyorum.

  8. Fotoğraf makinası yada video kamera ile yaptığınız kayıtları, Nero 7’de mevcut olan NeroVision programını kullanarak VCD yada DVD oynatıcılara uygun formatta yazdırabilirsiniz. masaüstündeki nero ikonunu tıkladıktan sonra gelen sayfanın sol tarafındaki uygulamalar listesinden NeroVision yazısını tıklayarak programa giriş yapın. eğer bir VCD hazırlamak istiyorsak CD yap/Vidyo CD seçeneğini tıklayın. açılan tasarım sayfasının sağ tarafındaki listeden Vidyo dosyası ekle seçeneği ile istediğiniz vidyo dosyasını ekleyin. bir sonraki adım olarak ileri butonu ile devam edin.

  9. slm.anlatımlarınız ve yorumlarınız harika ben pc mi yeni yeni öğrendiğimin farkına vardım bilmediğim o kadar çok şey varmışki sizlere çok teşekkür ederim.
    Ben bilgisayarımdaki fotoğrafları slayt oluşturacak şekilde düzenlemek ve bunu cd ye arkaya müzik(fon)atarak seyretmek veya saklamak istiyorum nasıl yapabilirim bana bunun için ayrı programlar var dediler ama bulamadım bulduklarımın hepsi ücretli şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

  10. Nero7’nin NeroVision programı ile slayt gösteride hazırlamak mümkün, oldukçada kolay. NeroVision programını açtığınızda, listeden slayt gösterisi yap yazısını tıklayarak slayt gösterisini oluşturacağınız sayfaya ulaşabilirsiniz.

  11. celalcaner@msn.com

    paylasım içiçn sagol.
    benim onemli bir sorunum var. bir dvd filmden turkce altyazı ve dil secenegini cıkarıp yeniden baska bir dvd ye kopyalamayı istiyorum nasıl yapabilirim?

  12. slm.teşekkürler arkadaşım paylaşımın için ama bendeki neroda bu bölüm yok eski sürümü ve yeni sürümüde internetten indirmek için uğraştım ama parola(serial) istiyor movi malker ile denedim olmadı 500-600 e yakın fotoğraf olduğundan ne kadar denediysem cd ye aktaramadım kapasite yetersiz vs.gibi uyarılar verdi,bilgisayara kaydet komutunu veriyorum ondada aynı uyarıyı verdi anlıyacağınız bir türlü beceremedim.Ogün yazınızı okudum neroda denedim ama slayt bölümünü birtürlü bulamadım ki bendeki neroda normal müzik cd ni bile çekerken bazen hata veriyor.Ama ginede sagol kardeşim ilginden dolayı

  13. Türkçe altyazılı olmayan filmlere, filmin varolan alt yazılarından biri ile değiştirmeniz gerekli. burdaki yazıyı baştan sona okuyun.

  14. NeroVision programı sadece Nero7 paketinde var. harici olarak isterseniz http://www.nero.com adresinden download etmek için satın almanız gerekli.
    NeroVision’u illegal sitelerden para vermedende download edebilirsiniz fakat virüs, trajon ve spy dolu bu tarz illegal sitelere güvenlik önlemlerinizi almadan girdiğiniz takdirde bilgisayarı çökertme ihtimalini unutmamak gerekir.

    Eğer kullandığınız nero paketinde bir takım sorunlar yaşıyorsanız, nero’yu bilgisayarınızdan tamamen kaldırıp yeniden kurmanız sorunları ortadan kaldıracaktır.

  15. yukarıdaki yazıyı okudum. iki senedir kullandığım programda bir bozukluk oldu. bir aydır çözemedim. eğer mümkünse yardımınızı istiyorum.başka bir programda yazılmış dvd ye kendi yazıcımda bir şey daha eklemek istedim (iso dosyalarıyla ilgili bir kaç soru sordu) neye evet dediğimide hatırlamıyorum. cd yazmamağa başladı. dvdleri yazıyor fakat cd yazmıyor.yazmıyor derken malesef cd yi dolduruyor fakat yazım başarıyla tamamlandı yazıyor fakat hiç bir şey yazmamış oluyor. neroyu kadırıp tekrar kurduk fakat aynı sorun devem ediyor. Bilmediğim bir ayarı var sanırım. Yardımcı olursanız çok sevineceğim teşekkürler…

  16. Sorununuz ayarlarla ilgili değil eğer Nero’yu kaldırıp, yeniden kurduysanız ayarları sıfırlanmış olur, şu iki türkçe CD yazma programıylada CD yazmayı deneyin. Polen CD/DVD Burner Express Edition 5, Burn4Free 2.6. Bu programlarla yazdığınız CD’lerde de aynı sorun varsa büyük ihtimalle DVDRW’niz de problem var demektir. Bilgisayarınıza başka bir DVDRW bağlayarak, sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  17. Türkçe altyazılı olmayan filmlere, filmin varolan alt yazılarından biri ile değiştirmeniz gerekli. burdaki yazıyı baştan sona okuyun.

    eger bu yazıyı bana yazdıysan sanırım beni yanlıs anladın. benim istedigim dvd de hazırda var olan ses dosyası ve alt yazı dosyasını silmek.

    dvd de almanca dublaj almancaaltyazı, turkce dublaj turkce altyazı secenegi var.
    benim istedigim turkce dublaj ve altyazıyı silmek ve baska bir dvd ye kopyalamak

  18. isteğiniz DVD filminin alt yazı ve dublajını silme tekrar DVD’ye yazma işini, DVD Shrink 3.2 ile yapak mümkün. DVD yapmak, kopyalamak, riplemek ve herşey başlıklı Bu yazı size yardımcı olacaktır. Özellikle, bahsettiğim yazıdaki şu resmi inceleyin.

    Öneri: CD-DVD Romunuzun okumamakta inat ettiği çizik CD’leri, BadCopy Pro ile kurtarabilirsiniz.

  19. Arkadaşlar peki kamera kaydından sesi alabilir miyiz? Sadece görüntüler geçsin ama ses çıkmasın istiyorum.

  20. Yaa ne kadar denediysem olmadı yaa yazım hızı etkin olmuyorrr olmuyorr nero yu kullanamıyorum yardım edinnn lütfen

  21. arkadaşlar… ben movie maker da bi slayt gösterisi hazırladım… 17 dk lık müzikli… fakat film dosyasını kaydet dediğimde sürekli problem yaşıyorum… sanal bellek değeri düşük diyo ama ben hiçbişey yapamadım… acil yardımlarınızı bekliyorummm….

  22. merhaba benim sorum şu elimde altyazılı bir film var (altyazı ve film ayrı) bunları vcd formatında nasıl yazabilirim denedim ama altyazıyı ekleyemiyorum.

  23. Yardimlariniz icin tesekkurler yaptiginiz yorumlar harika.Benim sorum cok basit aslinda…Ben nero ile cektigim dvd yada cd yi sildiremiyorum.Birde sildirirken mesela bir dvd ye 3 tane film cektim birini silmek istiyorum olabilirmi?

  24. Yazdırdığınız CD’nin silinebilme özelliği olması gerekir, muhtemelen sizin yazdırdığınız CD’de bu özellik yok.

  25. YARDIMINIZ ICIN TESEKKURLER.SANIRIM HAKLISINIZ AMA CD- RW YENI ALDIK VE YABANCI DILDE,AYRICA ICINDE OZELLIKLERINI ANLATAN KILAVUZDA YOK.ACABA CEKTIGIMIZ BRANDERDAKI OZELLIKLE ILGILI OLABILIRMI?YOKSA CEKILEN BUTUN RW LA SILINEBILINIYORMU?YANI SONUCTA CD ILE ILGILIYSE COK GUZEL AMA CEKTIGIM ALETLE ILGILIYSE UZULURUM.YENI ALMISTIMDA.AYRICA COK FAYDALI BIR IS YAPIYORSUNUZ TESEKKURLER TEKRARDAN ALLPOWER

  26. pardon bir sorum daha olacakti.Bu silinebilme ozelligi cd nin uzerinde yaziyormu?Yazmiyorsaki benimkinde yazmiyor,nasil anlayabilirim.Benim kullandigim (dvd+r )diye yaziyor,sanirim dvd nin turu bu olmali.

  27. pardon bir sorum daha olacakti.Bu silinebilme ozelligi cd nin uzerinde yaziyormu?Yazmiyorsaki benimkinde yazmiyor,nasil anlayabilirim.

  28. Yazılıp silinme özelliği CD-RW ile değil tamamen CD ile alakalı. üzerinde tam olarak ne yazması gerektiğini hatırlamıyorum fakat zahmet olmazsa CD’yi CD-ROM’a takıp bir silmeyi deneyin.

  29. yardimlariniz icin cok cok tesekkurler…denedim daha oncedende,simdi siz soyleyincede.bu cd silinemiyor diye yaziyor.dediginiz gibi cd ile yada dvd ile alakali bir durum,cd-rom la alakali degil.

  30. Tekrardan merhabalar!Benim sorum su:film indirdigim zaman cd1 ve cd2 seklinde iki cd halinde veriliyor bazi filmler.Ben bu iki parcayi en basit yontemle nasil birlestirebilirim acaba?Yardiminiz icin tesekkurler.

  31. arkadaşlar ben bi türlü dvd yazamıyorum. nero dvd writer ımı cd writer olarak görüyo ayrıyeten. yoksa LG dvd writer ların philips lere yazmama gibi bi sorunumu war?

  32. İyi Günler,
    Nero ile yazdığım CD/DVD leri Playerde oynatmak üzere taktığımda menu’ler çıkıyor.”Nero ile yaratılmıştır” şeklinde.Oysa piyasadan aldığım bir CD/DVD anında oynamaya başlıyor.Bu nasıl yapılıyor.galiba AUTORUN olayı var,internetten çok araştıdım.beceremedim Lütfen yardımcı olurmusunsz?
    selamlar….

  33. Bir dosya veya klasör’e yetkisiz kisilerin açmasına engel olmak için bir şifre/parola konabilirmi?WinRar da var ancak sıkıştırma ile ugraşmadan başka yöntem olup olmadığını merak ediyorum Teşekkür ederim.Azmi yazıcı.Ocean going /MASTER

  34. Nero 7 paketinde bulunan nero recode programı ile deneyin.
    klasörlerinizi şifrelemek için google’da şu şekilde arama yapın. bulunan sonuçları değerlendirin.

  35. arkadaslar pc dekı vıdeoları vcd olarak kopyaladım fakat vcdye taktıgımda vcd nero 7 ıle kopyaladıgım cdyi okumuyor ne yapabılırım Lutfen yardım

  36. Dosya şifreleme hakkında allpower’in yorumundan netice aldım.Sonsuz teşekkürler

  37. Nero Recode ile yazılan DVD ler Playerde otomatik açtı.Teşekkürler allpower.
    Fakat nero recode VCD yazmadığından VCD içn geçerli olmuyor ama önemli değil.Zaten digital comcorder ile yaptığım çekimleri DVD olarak yazıyorum.Sağolun.

  38. mp4 filmi sabit altyazılı yapıp yine mp4 olarak cd ye nasıl yazabilirim. (eğer olmuyor ise tv de izlemek için ne yapmak lazım)teşekkürler…

  39. VideoKamera ile çok eskiden yaptığım hatıra çekimleri,o zmanlar DVD yok iken
    VCD olarak arşivlemiştim,ancak çoğu bozulmuş.bazılarını kurtarmaya çalıştım.
    Videolarımı bundan sonra hangi formatta tanzim edip arşivlersem hiç bozulmadan veya uzun zaman saklayabilirim?(mevcut formatlarım:MPEG-1,
    MPEG-2,DVD,MPEG-4(NERO DİGİTAL),WMV.dur.(ayrıca bunlar DATA olarak ta
    yazılabilir)Bunlar içinde tavsiyenizi rica ediyorum.

  40. Bir filmi vcd formatina cevirip vcd den rahat rahat izlemek istiyorum bunu daha önce neroda çok rahat bir sekilde yapiyordum ama ne olduysa bir sorun oldu bilgisayara format bile attim yeniden kurdum ama hata hala devam ediyor transkode 1004 hatasi diyor ve ceviri yapamiyorum bu konuda yardimci olursaniz sevinirim. simdiden ilginiz için tesekkürler

  41. Arkadaşlar benim önemli bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Bilgisayarımdaki tüm (video, word belgeleri gibi) belgelerimi Nero DVD veri diski oluşturma ile DVD lere yazdırıp bilgisayardaki bütün bilgilerimi silmiştim güya formatlamak için. Daha sonra bilgisayarı formatlamaktan vazgeçip DVD lerdeki bilgileri bilgisayarda açmaya çalıştım. Ama ne yapsam da bir türlü video dosyalarını açmıyor, diğer belgeleri de okumuyor, bozulmuş sanırım tamammen. Video dosyalarını açtığımda “dosya bozuk ya da uygulama oynatmaya çalıştığınız biçimi desteklemiyor” diyor. Bir firmayla görüştüm 150 – 200 dolar istiyor kurtarmak için. Bu kadar parayı da veremiyorum. Yardımcı olur musuunz. Ne yapmam lazım?

  42. Merhaba arkadaşlar.Benim sorunum neroda yazma işlemi bittikten sonra verileri doğrularken diskteki sektör aralığı kaynağa farklı içerik sunuyor diyor.Ve haliyle disk yazılıyor ama dosyalar açılmıyor.Bu konuda yardım ederseniz memnun olurum.teşekkürler.Bu arada nero 7.9.6.0 türkçe.

  43. Azmi Yazıcı olarak yorum ekleyen arkadaş, azmi yazıcıoğlu olma ihtimalin varmıdır, varsa bu çağrıma lütfen cvp ver, sana bir özür bir de açıklama borçluyum, 10 sene oldu ama kaldırım taşı hala aklımda (gayrettepedeki) bişiler anımsattıysa sana emailim tavusjudy@hotmail.com

  44. Arkadaşlar,ben nero da dvd ye müzik koyamıyorum. yukarıda anlatılanları da uyguladım ama hep aynı şey oluyor. seçtiğim müzikleri koyuyoru,yak dediğimde belgelerime image diye kaydetmeye başlıyor. ne yapmam gerekli,yardımcı olursanız sevinirim..

  45. arkadaşlar ben nero 7 premiumle ne yazarsam yazayım tasırı diske yazdırılmadan önce transkode ediliyor ve bu çok çok uzun zaman alıyor bunu kısaltmanın yolu varmı acaba

  46. AZMİ YAZICI ‘ya

    videonu neroya attıktan sonra ileri demeden önce sağ al köşede vcd menüsünü aç diye bir secenek var.ordaki işareti kaldırırsan olay cözülecektir.

  47. merabalar ben,ablamın telefonundan fotoğrafları bilgisayara aktardım ama slayt gösterisi olarak hazırlayamadığım gibi bide cd ye aktaramıyorum slayt olarak ne yapmalıyım bana yardımcı olun.ablam 1 hafta sonra gidecek.

  48. selam, bilgisayarlarımızdan birine nero yükledim. içinde veri olan cd+rw takıyorum. veri cd si yarat dediğimde açılan pencerede (add – delete in olduğu pencere) cd nin içindeki dosyaları göremiyorum. ‘bilgisayarım’ dan girdiğimde cd içeriğini görebiliyorum. bu durum sadece bu bilgisayarda oluyor. diğer bilgisayarlarda nero da cd deki dosyaları görebiliyorum. bu neden kaynaklanır? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

  49. Elimde bir dvd den önce bilgisayara sonrada cd ye kayıt ettiğim *.vob, *.ifo, ve *.bup dosyaları var. burdaki video yu syretmek istiyorum fakat ne yaptımsa 3-5 sn lik bir kısmını seyredebiliyorum

    vob dosyasının boyutu 474 mb

  50. slm benim bir problemim var yardimci olurmusunuz lutfen nero 8 i aldim ama kullanamiyorum guncelleme yaparken problem oldu ve pc im deki nero 8 demo yu silmedigim icin tam surumude kullanamiyorum simdi demoyu sildim gene kullanamiyorum acaba ne yapmaliyim seri numarasini nasil girmeliyim bilmiyorum

  51. ben de birşey sormak istiyorum acil lütfen yeni dvd-r aldım ancak bilgisayarımdaki filmleri yazdıramıyorum acaba uygun mu değil yaNLIŞ mı aldım diye düşünüyorum markası dms nasıl filmleri yazdırabilirim

  52. neroyla yüklediğim müzik cdleri vcd de çalışmıyor.nasıl dönüştürmek gerekiyor?teşekkür ederim.

  53. siz cevaplayana kadar ben olayı çözdüm bile.bu kadar ağır olunmazki.birde internet diyoruz hız diyoruz…..gerek yok yayınlamasanızda olur

  54. sizi tebrik ederim o zaman, maalesef burası nero yardım merkezi değil, yinede elimden geldiği kadar herkese yardımcı olmaya çalışıyorum fakat bir çok kişi yazılanları okuma zahmetinde bulunmayıp daha önce sorulmuş sorulara benzer sorular sordukları için bende cevap yazma zahmetinde bulunmuyorum. çünkü sordukları sorular daha önce de sorulmuş ve cevaplanmış sorular.

    madem sorunu çözdünüz, nasıl çözdüğünüzü herkesle paylaşın. hadi bakalım!

  55. YA ben nero aracılığıyla açılır cd yapmak istiyorum. yani elimde kurdosyası olmayan fakat hazır yüklü bir program veya oyunu cd yazdıktan sonra aynı veya başka bir pc de CD-ROM a taktığımda otomatik açılmasını istiyorum….
    Nasıl yapabilirim
    LÜTFEN YARDIM EDİNİZ..
    Şimdiden teşekkürler….

  56. AUTORUN adında INF uzantılı bir dosya oluştur (autorun.inf), oluşturmuş olduğun bu dosyayı notepad ile aç ve içine aşağıdaki komutu ekle:

    [AutoRun]
    open=setup.exe
    icon=setup.exe

    setup.exe yerine CD taktığında açılmasını istediğin ….exe uzantılı giriş dosyasının adını yaz.

    autorun.inf dosyasını da diğer dosyalarınla beraber CD’nin içine atmayı unutma. hepsi bu.

  57. iyi akşamlar
    ben bilgisayardan cd ye bazı resimler yükledim.tv de çalıştırmak istedim ama çalışmıyor bunu nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim

Yorum bırakın