Küresel ısınma dosyası

Son günlerde, dünya gündemini fazlasıyla meşgul eden küresel ısınma haberleri, insan oğlunun, bastığı dalı kestiğinin çok açık bir ispatıdır aslında, tarihde de birçok canlı türünü yok eden insan oğlu, halen hiç bir canlıya yaşama şansı tanımadığı gibi kendi kendini yok etme tehlikesiyle karşı karşıya.

ilk olarak Vatan gazetesinde, daha sonra derki‘de Küresel ısınma dosyası başlığı altında yayılanan yazı, küresel ısınmanın ciddiyetini dikkat çekmektedir.


Endişelenin, çok endişelenin. Hatta korkmaya başlayın. Çünkü küresel ısınma artık durdurulamaz bir noktaya doğru ilerliyor. Küresel ısınma insanlığın sonunu getirebilir… Bu ifade dünyanın en saygın haber dergileri arasında gösterilen Time’a ait.. Dünyanın son 5 yıldır üzerinde en çok tartıştığı konuların başında küresel ısınma geliyor. G-8 zirvelerinde ve uluslararası toplantılarda terörizmle birlikte gündemin ilk maddelerini oluşturuyor. Uyarılar, çoğumuza son birkaç yıla kadar felaket tellallığından öteye gitmeyen, hayal sınırlarını zorlayan senaryolar olarak geliyordu. Ancak küresel ısınmanın bir hayal ürünü olmadığı, hayatımızı derin bir şekilde etkilemeye başlamasıyla anlaşıldı.

2006 yılı, meteoroloji kayıtlarının tutulduğu 17’nci yüzyıldan bu yana en sıcak 6’ncı yıl oldu. Ülkemizde ve tüm dünyada yağış miktarı azaldı. Kuzey yarımküredeki diğer birçok ülke gibi Türkiye’de de barajlar kurudu. Ocak ayının ilk haftasını geride bırakmamıza rağmen sert kış soğukları hâlâ başlamadı. Türkiye’nin kayak merkezlerindeki kar seviyesi son yılların en düşük seviyesine geriledi.

İklimde gözlenen anormallikler aslında Sanayi Devrimi’nden hemen sonra, yani 1750’li yıllarda başladı. Atmosfere salınan metan gazı oranı son 25 yılda yüzde 31, karbondioksit oranı ise yüzde 149 arttı. Karbondioksit oranı, dünyada binlerce volkanın aktif olduğu 40 milyon yıl önceki seviyeye çıktı. Son yüzyılda dünyanın ortalama hava sıcaklığı 0.6 derece arttı. Korkutucu olan ise ısınma hızının katlanması…. 1979’dan bu yana her 10 yılda hava sıcaklığı 0.12 derece yükseldi. Bu, artış hızının yükselmemesi durumunda bile 2100 yılında dünya atmosferinin ısısı 1.2 derece artacak. Küresel ısınma, sadece kışların daha ılıman olmasına değil, iklimlerin değişmesine, ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimlerin yok olmasına, sert kışlar ve kurak yazlar yaşamasına neden olacak. Yani kuraklık nedeniyle göçler başlayacak, şehirler dolacak ve insanlık tarım, sanayi ve iletişim devriminden sonra bu kez de “iklim devrimini” yaşayacak.

Peki dünya nasıl ısınıyor?
Küresel ısınma, insanlar tarafından üretim veya tüketim esnasında atmosfere salınan karbondioksit ile metan gibi zararlı gazların yeryüzü ısısını artırması” olarak açıklanıyor. Güneş’in yaydığı kızılötesi ışınlar milyonlarca kilometrelik bir yolculuktan dünyamıza ulaşıyor. Işınları yeryüzüne çarparak toprağı ve denizleri ısıtıyor. Işınlar yeryüzüne çarptıktan sonra yansıyarak tekrar uzay boşluğunun derinliklerine karışıyor. Bu noktada gaz kirliliği devreye giriyor. Yeryüzünden yansıyan ışınlar atmosferde biriken metan ve karbondioksit gazlarına takılıyor ve yeniden yansıyarak yeryüzüne dönüyor. Böylece normal şartlar altında atmosferi terk etmesi gereken ışınlar, atmosferde “sıkışıp kalıyor” ve dünyamızın daha fazla ısınmasına yol açıyor.

Eskimolar bile artık buzdolabı satın alıyor
– Kuzey Kutbu’na en yakın ülkelerden biri olan İzlanda’da Haziran’da hava sıcaklığı 24 derece olarak ölçüldü. Kutup ayıları kış uykusundan erken uyanmaya başladı.

– Dünyanın en yüksek noktası olan Everest tepesi küresel ısınma nedeniyle alçalıyor. Himalaya Dağları üzerinde bulunan 8848 metrelik yüksekliğindeki tepe, Çinli uzmanlara göre zirvesinde bulunan buzulların erimesi nedeniyle 1.3 metre kısaldı.

– 1912 yılından bu yana Tanzanya’daki Kilimanjaro dağının 5 bin 895 metre yükseklikteki zirvesinde karların yüzde 80’i eridi, 2020’ye kadar zirvedeki karların tamamen yok olacağı tahmin ediliyor.

– Kuzey Kutbu’ndaki Eskimolar da sıcaktan bunaldı. “Eskimolara buzdolabı, klima satılmaz” şeklindeki pazarlama deyimini tarihe gömen gelişme, Kanada’nın Montreal kentinin 1600 kilometre kuzeyindeki Eskimo köyü Kuujjuaq’ta yaşandı. Köyün yerlileri, geçen yaz kendilerini bunaltan sıcaklar yüzünden 10 adet klima ve 20 buzdolabı satın aldı.

Kuşlar erken yumurtlamaya başladı tropik hastalıklar Avrupa’yı vurdu
Terörizmle birlikte en büyük sorun olarak gösterilen küresel ısınma, dünya genelinde kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. İngiltere Meteoroloji Kurumu’na (MET) göre Avrupa ülkelerinde Aralık ayında sıcaklık mevsim normallerinin 3-5 derece üzerine çıktı. MET uzmanları, “Sıcaklar gidiyor sanmayın, 2006, tarihin en sıcak 6’ncı yılı olmuştu. 2007 ise en sıcak yıl olacak” dedi. İşte küresel ısınmanın etkileri:

Yaprak dökülmüyor
– Avrupa’da çiçekler 1950 yılına göre 1 hafta daha erken açıyor ve sonbaharda 1950 yılında göre 5 gün sonra yaprak döküyor.

– Biyologlar birçok kuş ve kurbağa türünün erken üremeye başladığını belirtiyor. Araştırmalar, göçmen olmayan 35 tür kelebeğin eskiye oranla 240 kilometre daha kuzeyde dolaştığını gösteriyor.

Alpler’de kar yok!
– İskandinav ülkelerinde her kış donup karla kaplandığı için kapanan golf otelleri bu yıl yüksek sıcaklıklar nedeniyle hizmet vermeye devam ediyor.

– İsviçre, Fransa ve İtalya’ya yayılan Alp Dağları’ndaki kayak merkezleri, kar yağmayınca yapay karla idare etmek zorunda kaldı. İsviçre bankaları Alpler’de 1500 metre altında olan kayak tesislerine kredi vermeyi reddediyor.

– Almanya’da ilkbahar aylarında görülen saman nezlesi şikayetleri, yüzlerce yıl sonra ilk kez bu ay başgösterdi.

Meyve ağaçları çiçek açıyor
– ABD’nin New York kentinde hava sıcaklığı 18 dereceye çıktı. Mevsim normallerinin 10 derece üzerinde seyretmesi üzerine meyve ağaçları çiçeklenmeye başladı.

– Moskova’da papatyalar ve menekşeler çiçek açtı. Dondurucu soğuğuyla tanınan başkentte Ocak ayı ortalama sıcaklığı 7 dereceye yükseldi.

– Dünya genelinde mercan kayalıkları güneşli günlerde deniz suyu sıcaklığının 29.5 dereceye yükselmesi nedeniyle içindeki deniz yosunlarını ve organizmaları kaybettiği için ağarıyor.

Afrika’ya döndük
– Bilim adamları Avrupa’da 50 yıldır görülmeyen tropik hastalıkların yeniden patlak verdiğini açıkladı. Uzmanlar, “Ortalama hava sıcaklıkları arttıkça, Afrika’dan salgın hastalıklar Avrupa’ya sıçramaya başladı” dedi.

150 kişi can verdi
– İtalya’da 1970’ten bu yana ilk kez sıtma vakaları görülüyor. Encephalitis adı verilen tropik hastalık, beyinde ölümcül enfeksiyonlara yol açılıyor. 100 yıl aradan sonra ilk kez Fransa, İtalya ve İspanya’da görüldü. Sineklerin taşıdığı parazitler aracılığıyla bulaşan visceral leishmanasas adlı hastalık da ilk kez görülüyor. Son 5 yılda Avrupa’da 150 kişi bu hastalık yüzünden can verdi.

Balık göçü başladı
– Akdeniz’in sularının ısınmasıyla deniz canlılarının yüzde 20’sini de Kızıldeniz’den göç eden tropik balıkları oluşturuyor. ABD’nin kuzey eyaletlerinde sıcaklık 15 dereceyi aştı.Buzlu sularda geleneksel yüzme yarışmaları düzenleyen Amerikalılar, şimdi kumsalda güneşleniyor.

SAYILARLA
200
Karbondioksitin atmosferik ömrü yaklaşık 200 yıldır. Yani 200 yıl önce yayılan karbondioksit gazı hâlâ atmosferde varlığını koruyor.

1824
Sera etkisi ilk kez 1824 yılında Fransız bilimadamı Joseph Fourier tarafından tespit edildi.

150
Munich RE’nin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınmanın yol açtığı doğal felaketler ve sosyokültürel değişimlerin (Örnek, daha az kıyafet talebi, göç vb.) maliyeti yıllık 150 milyar doları buluyor.

2006
1800’lerden beri en sıcak yıllar sırasıyla; 1998, 2002, 2003, 2001, 1997 ve 2006 oldu.

****************

Dünyanın ortalama ısısı geçtiğimiz 100 yıl içinde 0.6 derece arttı. Birleşmiş Milletler’e göre mucizevi bir şekilde, insanoğlu bugün atmosferi kirletmeyi durdursa bile ortalama ısı önümüzdeki 100 yılda da 1.2 derece artacak. BM uzmanları kritik eşiğin ise 2 derece olduğunu ifade ediyor. Bir başka deyişle dünya önümüzdeki yıllarda, 2 dereceden daha fazla ısınırsa, artık küresel ısınmayı önleme şansı kalmayacak. Peki küresel ısınma durdurulamazsa ne mi olacak? Dünyanın en saygın 3 kurumunun hazırladığı raporlar, bu durumda insanoğlunun karşılaşacağı korkunç felaketleri gözler önüne serdi:

Ortadoğu’da su için kanlı savaşlar çıkacak
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un raporuna göre, 2020 yılından itibaren dünyada su ve enerji kıtlığı baş gösterecek.

Avrupa’daki Venedik gibi kıyı kentleri sular altında kalacak. Su ve enerji kaynaklarını korumak için Japonya, Almanya, Kuzey Kore, Güney Kore, İran ve Mısır nükleer silah geliştirecek

Tarım alanlarının ve su havzalarının korunması ve ele geçirilmesi nedeniyle çıkacak çatışmalar, terör örgütleri kanalıyla bölgesel savaşlara dönüşecek.

İstanbul kıyıları sular altında kalacak
Eski Dünya Bankası ekonomistlerinden Nicholas Stern İngiliz hükümeti için hazırladığı küesel ısınma raporunda karamsar bir tablo çizdi

15 yıl içinde küresel ısınma nedeniyle sıcaklığı ortalama 2 derece artması dünya ekonomisinde 7 trilyon dolar zarara yol açacak.

200 milyon kişi evsiz kalacak, Sahra Çölü Afrika’yı kaplayacak.

Deniz seviyesi 1 metre yükselecek. Kıribati, Tuvalu gibi ülkeler haritadan silinenecek İstanbul, Los Angeles ve Venedik sular altında kalacak.

Bir milyon canlı türü yeryüzünden yok olacak
Birleşmiş Milletler’in Küresel Isınma Raporu’na göre 65 milyon yıl önce yok olan dinozorlardan sonra ilk kez hayvan ve bitki türleri bu kadar hızlı siliniyor. 100 yıl içinde yeryüzündeki tüm canlı türlerinin yarısı yok olacak.

Küresel ısınma bu hızla devam ederse 2050 yılına kadar yeryüzündeki bitki türlerinin yüzde 37’si, yani 1 milyon hayvan ve bitki türü ortadan kalkacak.

Okyanus suları ısınacak. Bu da aşırı nemli iklimlere, kasırgalara neden olup kıyı bölgelerinde yaşayanları tehdit edecek.

Atmosfer karbona boğuldu
Sanayi Devrimi’nin başladığı 1780’lerde atmosferdeki karbondioksit orani yüzde 0.02’ydi. Günümüzde bu oran yüzde 0.04’e yükseldi. Gelecek yüzyılda bu oran yüzde 0.08’lere varacak.

En büyük suç enerjide
Küresel ısınmanın baş nedeni olan sera gazları üretiminde birincilik elbette enerji santrallerinin elinde. Başta karbon olmak üzere atmosfere yayılan sera gazlarının yüzde 21.3’lük bölümünden elektrik elde etmek için kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanıldığı enerji santralleri sorumlu. Ev içi tüketimin için de ise ısınma, ışıklandırma ve yiyecek içecek tüketimi bulunuyor.

Evinizdeki ampuller çevre dostu olsun
Ampüllerinizi değiştirin. Enerji dostu yeni nesil ampüller, standartlardan yüzde 66 daha az enerji harcıyor. Geleneksel ampüllerinizden sadece 3’ünü, yeni çevre dostu ampüllerle değiştirdiğinizde, hem yılda 135 kilo karbon gazının atmosfere salınmasını önlemiş hem de tasarruf yapmış olursunuz.

Cipler binek otodan iki kat daha zararlı
Ortalama bir cip, şehir içinde 10 kilometrede 3 kg karbon gazını atmosfere salıyor. 94 model bir Ford Escort için bu oran 1.8 kg. Yani ortalama bir arazi aracı, binek otomobilden yüzde 47 daha fazla karbon üretiyor. Ayrıca inik lastikler otomobilin yılda 115 kg karbonu atmosfere yayması anlamına geliyor.

Elektronik cihazları stand by’da bırakmayın
Fiyatları düştüğü için satışları da artan düz ekran televizyonlar, normal televizyonların 3 katı elektrik harcıyor. Ayrıca evde ortalama 8 saat stand by modunda bırakılan TV, DVD player, müzik seti gibi elektronik cihazlar, yılda 450 kilo karbon gazının atmosfere yayılması anlamına geliyor.

Uçakla gitmek yerine demiryolunu tercih edin
Ortalama 3 saatlik bir uçuşta Boeing 747 tipi bir yolcu uçağı 2 bin ton karbon gazını atmosfere yayıyor. Bu nedenle seyahatlerinizde mümkün olduğu kadar treni tercih edin. Alışverişe giderken de, yanınızda bez alışveriş torbası götürün. Böylece atık madde oranını azaltmış olursunuz.

SAYILARLA
21
Atmosfere yılda ortalama 21 milyar ton karbondioksit salınıyor ve bu miktar giderek artıyor.

6
Ortalama bir Amerikalı yılda 6 ton, bir İngiliz 3 ton, bir Çinli 0.7 ton, bir Hintli 0.25 ton karbondioksit üretiyor.

220
Türkiye atmosfere yılda 220 milyon ton karbondioksit bırakarak, dünyayı en çok kirleten ülkeler sırasında 20’nci. 2010’da bu rakam 400 milyon tona ulaşacak.

30
Avustralya yakınlarındaki 134 bin nüfuslu Mikronezya adasında deniz her yıl 2.1 cm yükseldi. Deniz seviyesi 30 cm olan ülke 15 yıl sonra batacak

400
20 yıl sonra önlem alınmazsa Afrika’da 400 miyon insan kuraklık nedeniyle açlıkla karşı karşıya kalacak.

**********

Petrol ve doğalgazda dünyanın dışarıya en fazla bağımlı bölgesi olan 27 üyeli Avrupa Birliği, özellikle son dönemde dünya için felaket sinyalleri veren küresel ısınmayla mücadelede çok katı bir program uygulamaya karar verdi. AB’nin yeni hazırladığı küresel ısınma raporunun korkutucu sonuçları doğrultusunda Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dün Brüksel’de hedefleri açıkladı.

RÜZGAR ENERJİSİ KULLANILACAK
Buna göre küresel ısınmada başrolü oynayan karbondioksit, metan ve nitrotoksit gibi sera etkisi yaratan gazların salınımı 2020 yılına kadar, 1990’daki oranların en az yüzde 20 altına düşürülecek. Bunun için de rüzgar ve güneş enerjisi gibi düşük karbonlu ve yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarının kullanımına odaklanılacak.

SERA GAZI YÜZDE 20’YE ÇEKİLECEK
Önerilerde, üye devletlerin 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji payını en az yüzde 20’nin üzerine çıkarması isteniyor. AB’nin bu alandaki hedefi daha önce 2010 yılına kadar yüzde 12 olarak belirlenmişti.

BİTKİSEL AKARYAKITA GEÇİLECEK
AB Komisyonu ayrıca biyo-yakıtların (bitkisel akaryakıt) payının 2020 yılında en az yüzde 12’ye yükseltilmesini öneriyor. “Önemli olan, karbona daha az bağımlı bir ekonomi yaratmaktır” diyen Barroso, bu bağlamda, nükleer enerji konusunda üye ülkelere bir kısıtlama getirmeyeceklerini ve ülkesel tercihlere saygı duyacaklarını belirtti.

ABD’DEN DE DESTEK İSTENDİ
AB Komisyonu’nun önerisinde, zararlı atık gazlarıyla dünyayı en fazla kirleten ABD başta olmak üzere, diğer sanayileşmiş ülkelerin de sera gazı salımını azaltmaya karar vermesi halinde, AB’nin de bu gazları yüzde 20 azaltma hedefini yüzde 30 olarak yeniden belirleyeceği bildirildi.

ASIL HEDEF YÜZDE 30’A ÇEKMEK
Dünyada sera gazı salımının 2020 yılına kadar 1990 yılındaki seviyelerin yüzde 30 altına çekilmesi halinde küresel ısınmanın yavaşlayacağı ve sıcaklığın sanayileşme öncesi döneme göre 2 santigrat dereceden daha fazla artmayacağı biliniyor. AB Komisyonu, bu vurguya dikkat çekerek hemen harekete geçilmesi halinde yüzde 30 hedefinin teknik ve ekonomik açıdan ulaşılabilir olduğunu vurguladı. Barroso, yarının dünyasını şekillendirmek açısından, bu önerileriyle liderlik geliştirdiklerini ve bir vizyon ortaya koyduklarını ifade etti.

İŞTE AB’NİN FELAKET RAPORU:

Sıcaklar yılda 90 bin can alacak
Avrupa Birliği’ni küresel ısınmaya karşı bu kadar sert önlemler almaya iten geniş kapsamlı raporda, “2071 yılında ortalama hava sıcaklıkları, küresel ısınma nedeniyle 1990 yılındaki seviyenin 3 derece üzerine çıkarsa, Avrupa genelinde her yıl 90 bin kişi sıcaklardan can verecek. Aynı tarihte 2.2 derecelik bir artış durumunda ise sıcaktan ölen insan sayısı 36 bin olacak” şeklindeki bulgu en can alıcı noktayı oluşturdu. Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz ülkeleri için büyük bir kuraklık uyarısı yapılan raporda, bu iklim bölgesinde turizm ve balıkçılığın biteceği; iklimi ılımanlaşan Kuzey Avrupa’nın ise yeni turizm merkezi olacağı belirtiliyor. İşte rapordan çarpıcı uyarılar:

* Avrupa’nın kuzeyinde daha ılıman bir iklim olacak. Bu sayede tarım üretimi yüzde 70 artacak. Kuzey Denizi sahilleri yeni Riviera olacak. İsveç ve İngiltere gibi ülkeler, küresel ısınma nedeniyle avantajlı konuma geçecek. Kışlar daha ılıman geçeceği için bu ülkelerdeki ölüm oranları azalacak. Turistler artık tatilleri için güney Avrupa’yı değil kuzeyi tercih edecek.

* Dünya genelinde turistlerin yüzde 15’i Akdeniz ülkelerini ziyaret ediyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle İtalya, Fransa, Türkiye, İspanya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde kuraklık başlayacak. 100 milyar euro’luk turizm sektörü ağır darbe yiyecek.

* Deniz sularının en az 1 metre yükselmesi bekleniyor. Bu durumda sahil bölgelerindeki yerleşim birimleri sular altında kalacak. Küresel ısınmanın maliyeti 2020’de 4.5 milyar euro olacak. 2071’te ise maliyet yıllık 42 milyar euro’ya kadar çıkacak.

* Küresel ısınma sadece kuraklığa yol açmakla kalmayacak; aynı zamanda deniz sularındaki asit seviyesinin de artmasına neden olacak. Akdeniz’deki balık türleri yok olacak. Birçok balık kuzeye göç etmek zorunda kalacak. Dolayısıyla balıkçılık büyük darbe alacak.

* Emisyon, yani atmosfere salınan zehirli gazların oranlarının 1990’daki seviyenin yüzde 20 ya da yüzde 30 altına çekilebilmesi durumunda küresel ısınmanın önüne geçilebilir. Ancak bu başarılamazsa, ısınma Avrupa’yı bölecek. Kuzey, turizmle zenginleşirken, güneydeki kuraklık, toprakları verimsizleştirip, refahın düşmesine neden olacak.

Aşağıdaki yazının kaynağı, infokarma.net

Hatırı sayılır sayıda bilim insanı yeryüzünde iklimlerin değiştiği, ozon tabakasının inceldiği, kuraklık ve açlığın kapıda olduğunu söylüyor. Peki ‘sera etkisi’, ‘küresel ısınma’, ‘Kyoto Protokolü’ gibi kavramları ne kadar iyi tanıyoruz?

Dünyada ortalama yüzey sıcaklıkları geçen yüzyıldan bu yana yükseliyor. 20. yüzyılın son 15 yılından 10’u, yüzyılın en sıcak yılları oldu. Örneğin 1998 kaydedilen en sıcak yıldı. Kuzey yarımkürede karla kaplı bölgeler ve Kuzey Buz Denizi’ndeki buzul miktarı günden güne azalıyor. Buna paralel olarak geçen yüzyılda deniz suyu seviyesi birkaç cm yükseldi. Ortalama sıcaklık artışının insan eliyle gerçekleştirildiğine yönelik kanıtlar da günden güne artıyor.

Sera Gazları nelerdir?

Sera Gazları olarak adlandırılan gazların bazıları, atmosferde doğal olarak bulunan maddelerdir. Bunlar su buharı, karbondioksit, metan, nitröz oksit ve ozondur. Ancak insan faaliyetleri ile bu gazların miktarı artmaktadır. Katı atıklar, fosil yakıtlar (petrol, doğalgaz, kömür), odun gibi maddelerin yanmasıyla karbondioksit; kömür, petrol ve doğalgazın üretim aşamasında metan; tarım ve endüstride nitröz oksit açığa çıkmaktadır.

Yine sera gazları arasında sayılan hidroflorokarbonlar (HFC), perflorokarbonlar (PFC) ve sülfür hegzaflorid (SF6) ise atmosferde doğal olarak bulunmazlar. Bu maddeler sanayi faaliyetlerinin sonucu açığa çıkmaktadır. Bu saydığımız gazların atmosferdeki yoğunluğu, hiç olmadığı kadar artmıştır. Örneğin, atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu milyonda 375 moleküle (ppm) yükselmiş durumdadır. Bu değer 420 bin yılın en yüksek değeridir.

Şekil-2’de farklı senaryolara göre hesaplanan, gelecekteki karbondioksit yoğunluğu gösterilmektedir.

Sera Etkisi nedir?

Yeryüzünden yansıyan güneş ışığı atmosferi terk etmeden önce sera gazlarına temas eder. Bu gazlar, enerjinin bir bölümünü yeryüzüne doğru yansıtarak atmosferin ısınmasını sağlarlar. Bu etkiye sera etkisi denir. Sera etkisi, yeryüzündeki yaşam için gerekli bir olgudur. Bu etki olmadan yeryüzü sıcaklığının yaklaşık 30°C düşük olacağı hesaplanmıştır. Ancak insan faaliyetleri sonucu sera gazlarının yoğunluğu arttıkça, yeryüzüne yansıyan enerjinin miktarı artmakta ve sıcaklık yükselmektedir.

Şekil-3’te Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC: Intergovernmental Climate Change Panel) ortalama sıcaklık tahminleri görülmektedir.

Kyoto Protokolü nedir?

Kyoto Protokolü, sera gazlarının atmosfere yayılmasını azaltmak amacıyla oluşturulan bir anlaşmadır. Protokolü onaylayan 160’tan fazla ülke, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması dahilinde, atmosfere yaydıkları sera gazlarında, 1990 yılına göre yüzde 5,2 oranında bir indirime gitmeyi kabul etmiştir. 16 Şubat 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü’ne en büyük kirleticilerden olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya ise imza koymamıştır. Ancak sorun bununla sınırlı değil. Kyoto Protokolü’nün geçerliliği 2012 yılında doluyor. Bu tarihten sonra ne olacağı ise belli değil.

Kaldı ki küresel ısınmada geri dönülemez noktayı geçtiğimize dair araştırmalar da bulunmakta. Örneğin İngiliz bilimadamı James Lovelock, küresel ısınmayı tersine çevirmek için girişilen çabaların başarısızlığa mahkûm olduğunu, çünkü bunun için çok geç kalındığını söylüyor. Karamsar bir tablo çizen Lovelock, bildiğimiz anlamda uygarlığın artık hayatına devam edemeyeceğini iddia ediyor.

Şekil 4’te Kuzey Buz Denizi’ndeki farklı noktalardaki buzul kalınlığının yıllara göre değişimi gösteriliyor.

Kaynaklar:
Şekil 1 – Brohan, P., J.J. Kennedy, I. Haris, S.F.B. Tett and P.D. Jones, 2006
Şekil 2 – Past and future CO2 concentrations. (2005).
Şekil 3 – Temperature trends and projections. (1999). In UNEP/GRID-Arendal Maps and Graphics Library.
Şekil 4 – Thinning of the Arctic sea-ice. (2000). In UNEP/GRID-Arendal Maps and Graphics Library.

Küresel ısınma nedenlerinin çok iyi ifade edildiği bu yazıyı okumadan geçmeyin, fakat yazarın marksist bir ideolojiyi çözüm olarak vurgulaması fazlasıyla manasız.

Küresel ısınma dosyası” üzerine 103 yorum

  1. ”Küresel ısınma nedenlerinin çok iyi ifade edildiği bu yazıyı okumadan geçmeyin, fakat yazarın marksist bir ideolojiyi çözüm olarak vurgulaması fazlasıyla manasız.”
    Sizce çözüm önerisi nedir.Öğrenebilirmiyiz?Söyledikleriniz manalı olsun ama.

  2. Birincisi Kyoto Protokolünü imzalamaktır. Kyoto protokolünü imzalamayan, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya olduğunu biliyorduk, maalesef daha sonra Türkiye’nin de Kyoto protokolüne imza atmaya yanaşmadığını öğrendik.
    ikincisi toplumu bilinçlendirmektir. bu görev basın yayın organlarına ve sivil toplum örgütlerine düşer. ne yazıkki küresel ısınma gerçeği basında, bir reklam sloganının onda biri kadar bile yayınlanmadı. kapitalist zihniyet bu olsa gerek.
    Karşı karşıya kalınan gerçeğin ciddiyetini algılayabilmek ve harekete geçmek için bir ideolojiyi mi benimsemek gerekir. Tek çözüm Herkesin sorumluluğunu farkedip, üstüne düşeni yapmasıdır.

    Ne kadar amacında bir site bilmiyorum ama, bu sitedeki formu doldurarak kyoto imza kampanyasına katılabiliriz. siteden birçok etkinliği takip etmekte mümkün.

  3. şöyle çözüm bulabiliriz: dünyada dedorant kullanımı yasaklanabilir
    kulananlara ağır cezalar verilir

  4. öyle bir zaman gelecek ki bu dünya bu koskoca evren insanlara yetmemeye başlıyacak (küresel ısınma yüzünden insanlar yüzündennnnnnnnnnnnnnnn)

  5. bence dünya’nın sonuna bir adım daha yaklaştık.

  6. küresel ısınma bayabaya artarsa bizler çok zor durumda olabiliriz.Şimdi bile bazı değişiklerde dahişaşırıyoruz.düşünün ki ileride ne hale geliriz.daha dikkatli olmaya çalışalım.

  7. küresel ısınma yalnız bizi değil geleceği bizden sonrakileri de etkileyecek

  8. Arkadaşlar ben osman nuri denizli’de oturuyorum. Burası çok kirli ve hava kaprara. Çünkü insalar çok parfum, deodorant, araba egzozundan çıkan duman ve fabrika dumanları insaları öldürür!!!!!!!!!!!!

  9. KÜRESEL ISINMAYA LÜTFEN BİR ÇARE BULALIM.MESELA HERKESİN BİLDİĞİ GİBİ FABRİKALARIMIZIN BACALARINA FİLİTRE TAKALIM.HERŞEY BİZİM ELİMİZDE…:)

  10. Fenerin yenilmesene çok üzüldüm.İşallah yener

  11. öyle bir zaman gelecek ki insanlar denizde balık bulabilmek için dua

    etmeye başlayacak

  12. Arkadaşlar kış gününde yazı yaşıyoruz.Akıl sır ermiyor,insanlık yok oluyor. Nedenini iyi biliyorsunuz.Güzel kokucaz diye iki üç kuruşun hesadını yapanlar
    yüzünden küresel ısınma oldu.

  13. çevre hepimizin kirletme çevreyi yakma bizleri başlatma küresel ısınmayı

  14. küresel ısınmanın gelecekte etkili olmaması için doğayı korumalıyız

  15. Arkıdeşle insanlar ölüp batırı gari önlemeliyiz bunu yav

  16. Beşiktaşın yenilmesi kadar küresel ısınmaya da çoooooooook üzüldüm.:)

  17. YAKINDA KÜRESEL ISINMA YÜZÜNDEN BÜYÜK BİR SICAKLIK YAŞANACAK

  18. Ben denizlili bayram çevremizin temiz tutalım arkadaşlar;ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM;

  19. öyle bir zaman gelecek ki kış gününde erik yiyeceğiz

  20. bacalar boşattı dumanları insanlar attı atıkları

  21. arkadaşlar küresel ısınmadan dolayı buzulların bile yüzde yirmisi erimiş.Şahsen ben elimden geldiği kadar dikkat etmeye çalışırımfakat bu olay senin benim dikkat etmemle olmaz bence herkezin gerekli olanı yapması lazım.el birlik olup bununda üstesinden gelelim.

  22. BİLİM ADAMLARI KÜRESEL ISINMAYA ÜZERİNDE YOĞUN BİR ÇALIŞMA YAPMALIDIR!!!!!!!!!!

  23. eğer herkes fenerin kazanamıcağı maçları düşünürse;küresel ısınmaya alışmamız gerekir

  24. bir gün dünya küresel ısınma nedeniyle sular altında kalaçak

  25. Arkadaşlar yakında dünya sular altında kalabilir.bizi kim kurtaracak?

  26. büyük bir plan hazırlansın anketler pankartlar tüm dünyayı dolaşşın

  27. BİLİM ADAMLARI KÜRESEL ISINMAYA ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPMALI

  28. kürel ısınma için ölemleri hepimiz almalıyız.bu sadece bir grup insanın çalışmasıyla olacak bir şey değil..

  29. bizim yaptığımız gaz kirliliği sonucunda oluşan küresel ısınmaya yine biz son wermeliyiz…bu olay hayal ürünü olmadığı gibi,önümüzdeki yıllarda yaşadığımız gezegeni hiçe sayarak kirletmeğe dewam edersek hiç şüphesiz dünyamızın sular altında kalacağı gibi,daha bir çok felaketle karşı karşıya kalacağız…

    ARTIK LÜTFEN KÜRESEL ISINMANIN CİDDİYETİNE WARIN!!
    VE ÖNLEMLERİNİZİ ALIN!!

  30. çevremizi temiz tutalım ve kötü dumanlara ölüm daveti göndermeyin

  31. küresel ısınmayı önlemek için kötü gazları dışarıya vermeyelimb.

  32. buruk dede 7/b ‘ yorumu 26 Şub 2007, 14:18:
    Kışın turuzimciler yaşadı. ))

  33. 🙂 :@ DÜNYANIN SONUNU GÖRMEK İSTİYORSANIZ KÜRESEL ISINMAYA KARŞI ÇIKMAMAYA DEVEM EDİN:@ 🙂

  34. Bence küresel ısınma bir işarettir.Yani insanların herseyi bilnçsizce kullanması ve herseyin kendi ayağına gelmesini isterler. bide o 3 bakanımızınb hiçbirşey olmamış gibi davranması beni cok sinir etti
    bence herkesin elinden gelinini yapsa bile bence küresl ısınmayı önleyebiliriz
    SEVGİLERİM VE SAYGILARIMLA

    KADİR İLGEN

    KÜÇÜKCEKMECE \HALKALI

    İSTANBUL

  35. Arkadaşlar ben Denizli’den OsMaN nUrİ kUtLu dünyamız kavruluyor 2072ve 2100 arasında 86 bin kişi ölecek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! anneeeee !!!!!!!!!!!!

  36. bu küresel ısıma artık durdurulamaz çünkü buzullar eriyor nasıl durdurulacak ki
    belkide artık hayatın sonu olabilir bence artık allaha duaya başlayın

  37. Oncelikle herkese merhaba..

    Arkadaslar universite son sınıf ogrencisiyim ve

    ”kuresel ısınmayı” bitirme tezi olarak aldım bu konuda arastırmalar yapmaya

    basladım ve elimden geldigi kadar ciddi calısıcam bu konuda duydugunuz

    bildiginiz makale kose yazısı hattaa dedikoduları bile bana maillerseniz cok

    sewinirm sormak istediğiniz birseyler varsa da yardım etmeye calısırım ben

    simdiden yardımlarınızı bekliyorum..

    HEPİNİZE TESEKKURLER…

    nadir60@hotmail.com

  38. yaaaaaa biz 3 kişi olrak küresel ısınmayı engelemek adına proje yaptık proje adı ağaç dikelim küresel ısınmayı durduralım bizi desteklerseniz seviniriz yani bunun için afiş çalışmaları yapıoruz aafiş çalışmmsı yapan (ekin_emir751@hotmail.com) a gönderirse mutlu olucaz şimdiden desteklediğiniz için tşkrlr:)

  39. ağaç dikelim ki küresel ısınmayı durduralım varmısınız arkadaşlar

  40. yukarıdaki yorumları okudum içlerinde toplasan beş tanesi işe yarar.bazıları iş olsun die sırf eğlenmek için bişeyler yazmış.bu konuda bu kadar ciddiyetsiz olabildiğinize inanamıyorum.bu çocuk oyuncağı değil arkadaşlar…gerçekten geleceğimiz çok iç karartıcı.burada ‘Küresel ısınıyoruz hepimiz öleceeez’ geyikleri yapmak yerine çözüm önerileri yazabilirdiniz..örneğin içinizden kaç kişi suyu idareli kullandığına inanıyodur merak ediyorum veya kaçınız yatmadan önce elektrikli aletlerini düğmesinden kapatıyodur.şu iki küçük ayrıntıyı günübirlik yerine getirdiğimizde bile hem sudan hem de elektrikten tasarruf etmiş oluyoruz.bunların dışında önerebileceğim bi kaç şey daha var: _Ağaç dikmek, _toplu taşım araçlarını kullanmak(özel arabalarınız yerine) _plastik gbi maddeleri geri dönüşüm bidonlarına atmak(ülkemizin en büyük eksiği de bu bidonlardır heralde) ben bunları öneriyorum.elimde bi sürü öneri var ama bunlar en uygulanabilir olanları.okuduğunuz için teşekkürler arkadaşlar.aklınıza başka öneriler gelir de yazarsanız çok sevinirim…

  41. yeter artık henüz 16 yaşındayım ama dünyada neler oldugunu merak edip en azından inceliyorum bukadar gereksiz harcamalar tutarsızlıklar yüzünden dünya kirleniyor biraz insaflı olun diicem ama olan bize oluyor düşünmek zorunda olduğumuz kendimiziz yalwarıyorum size akıllı dawranın hersey bizim elimizde…

  42. yukarıdaki yazıyı yazanı çok tebrik ediyorum bune allah askına 2 3 kişiden baska dünyayı düşünen yok heralde bence tek cözüm ne biliyor musunz işte bu bilincsiz sarhos beyinleri bilgilendirmek böylece herkez bişeyler yapmış olacak öyle degil mi.

  43. ozon tabakası delindi. KEŞKE DAHA DİKKATLİ OLSAYDIK lar faydasız kendimizi acıya hazırlayalım ölüm ÇOOOOOOOOOOOOOOK YAKIN

  44. KÜRESEL ISINMAYA Karşı mücadele edelim…….

  45. Ekolojik kültürü örgütleyelim

    130 ülkeden 2500 araştırmacının raporunu değerlendiren, dünyanın dört bir yanından 500 kadar bilim adamı, küresel ısınmanın son 50 yılda, yüzde 90 oranında insan eliyle yaratıldığını ve fosil yakıtlardan vazgeçilmediği sürece, 10 yıl sonra geri dönülemez noktaya varacağını açıkladılar. Kullandığımız Petrol, kömür ve doğalgaz ile ortaya çıkan karbondioksit oranı artarak, ormanlarında azalmasının etkisi ile, atmosferdeki ısıyı hapsediyor. Bu ısınma daha şimdiden Avrupa, Latin amerika ülkeleri ve Türkiye gibi akdeniz ülkelerini kuraklıkla tehdit ederken, Atlas okyanusunda kasırgalar ve seller ile kendini gösteriyor.
    Kyoto yetersiz ama önemli bir adımdır.
    11 Aralık 1997’de imzalanan ve 16 Şubat 2005’de yürürlüğe giren bu anlaşmada, Türkiye gibi birkaç ülke tutum belirlemezken, sadece Avusuralya, Alaska ve ABD anlaşmayı reddetmiştir.
    Savaşlar felaketi hızlandırıyor.
    Hızla tüketilen petrol rezervlerinin, dünyanın belirleyen enerjisi olması sebebiyle, bu rezervlere sahip ülkeler adeta talan ediliyor. Bu savaşlar doğa tahribatını dahada derinleştiriyor.
    Toprak, Su, Rüzgar ve Güneş herşeye yeter..
    Şu anki teknolojik gelişmeler ile bu mümkün. Bu dünya herşeye yetecek kadar Toprağa, suya, rüzgara ve güneş enerjisine sahip iken, geri dönülmez noktalara gelmeden Ekolojik kültürü kentlerdede örgütleyelim. Verdiğimiz nefes dışında karbondioksit salınımını durduralım. Bindiğimiz dalları birer birer keserek, dünyayı daha fazla cehenneme çevirmeyelim.
    Koşuşturmaktan fay hattını düşünmeye bile vaktimizin kalmadığı istanbulda, ona olan bu tutkumuzu, İstanbul’u karbondioksit üretim merkezi haline getirerek göstermeyelim. Artık kimse gemisini tek başına kurtaramaz. Çünkü gemi batıyor.
    Bu çerçevede, Avcılar ilçesinde başlatacağımız, bu yeni hayat ve yeni kültür projesi için belediyemizden yer göstermesini talep ediyoruz. Ve inanıyoruzki insanlık, bu yönelişe gönül veren herkesle paylaşabilecek miktarda bilgi birikimine, güneşe, rüzgara ve huzura sahiptir.

    Avcılar Ekolojik Yaşam Girişimi
    http://www.karahat.com

  46. kıyametin alametleri olabilir öyledir.sorun şu ki bu hale getirenlerin umrunda değil.derdini yine biz çekiyoruz yyaaaaaaa

  47. küresel ısınmaya etki eden faktörlerden bir tanesi dikkatsiz kullanım ve gereğinden fazla israftır bu israflar kısılırsa etki 100%50 azlır ve dünyamız kurtulur

  48. tek neden küresel ısınma değil insanların duyarsızlığıdır.biz genç yaşta ölmek istemiyoruz.suyun altında değil üstünde yüzmek isiyoruz.biz ölmek için çooook genciz.artık herşeyi düşünmemiz gerekiyor
    faydası var seferber olursak belki……

  49. küresel ısınmayı ciddiye almalı ve üstümüze düşen görevleri yapmalıyız.aman ben yapsam nolurki dememeliyiz.etrafımızdaki insanları bu konuda bilinçlendirmeliyiz.tulay arkadaşıma teşekkür ederim verdiği bilgilerden dolayı..

  50. Evet sonunda elbirligiyle dunyanın sonunu hazırladık.yakında olacaklar bızım insanoglunun yaptıgı hareketlerın cezasını yıne biz cekecegiz insanoglu cekecek.Ne kadar kotu bırsey sonucunu bılmemıze ragmen boyle yasıyoruz ve yıne kırletmeye devam edıyoruz.Sanki hiç bir sey olmayacak gibi umursamaz bır tavırla her seye devam ediyoruz.İşte kim ne derse desın insanoglunun yapamayacagı bir şey yok baksanıza kocaman dünyanın bıle sonunu getırmişiz bır cok insanın hayvanın canına kıymısız.Utanacagımız yere yıne umursamadan yaşıyoruz.kim bilir belkı de bunlar kıyamat alametlerıdır ha ne dersiniz.Baksanıza bilim adamları dunyanın 3 nesıllık omru kaldı diyor.bide BU son zamanlarda arıların kaybolması kuresel ısınmaya baglanıyor. ALBERT Einstein dedigi gibi “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” demiş. yorum sizin saygılarla.

  51. Eyer dünyamızın eski zamanlardaki gibi doğal,sağlıklı ve cıvıl cıvıl kalmasını
    istiyorsak hemen yola koyulmalı yapılması gereken ne varsa yapmalıyız.
    bir lamba bile söndürsek en azından sadece bir lambaa biraz olsun dünya eski
    halini korumaz mı:? en azından biraz olsun katkıda bulunuruz.
    lütfen dikkat edin.
    bu dünya benim deği,l ben tek yapayım onun değil o tek yapsın ve sadece senin
    değil bu dünyaa ki sen her şeyi tek yapasın sadece sen o ben dikkat edelimmm…
    “BU DÜNYA HEPİMİZİNNNNNNNNNNN”
    hepimizde küresel ısınmayla savaşmalıyızzzzzzzzz.
    hadi boş yere yanan bir lamba olsun sadece bir lamba yinede öyle aval aval
    bakıpda ya ben şimdi kalkıp söndüremem demeyin.
    her geçen bir saniye zaman kaybıdır.
    hadi herkez iş başınaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

  52. Kıyametin ne zaman geleceğini hiç kimse bilemez. Bilim adamları bile bilemez bir tek kıyametin ne zaman geleceğini allah bilir hatta allah istrese şimdi bile kıyamet olur.

  53. bu sayfa bana çok lazım oldu size teşekkür ederim ama daha da güzel olabilir

  54. valla bu aralar küresel ısınma gündemde.ben diyorum ki enerji kullanımına dikkat edelim.yere çöp atmayalım.son,bizim sonumuz.her şeyiyle biz çekicez.dünya yok olucak.herhalde bu küçük kıyametin alametlerini görüyoruz.lütfen dikkat edelim.

  55. bu arlr kresel ısnma gündemde we bn bu olaya çok üzülüyrm cnkü bir çok insan we canlılıar canlarını weriolar LÜTFEN DİKAAT EDELİM

  56. küresel ısınmayı basit ama tehlikeli dünya belkide sular altında kalacak hep büyüklerimizin yüzündenbiz çocuklar böyle bir dünyayı haketmiyor biz gelmeden önce tekbirler alınsaydı şimdi küresel ısınma diye birşey olmayacaktı

  57. Bu kadar sorumsuz insanlarla, bu kadar sorumsuz yöneticilerle ve bu kadar sorumsuz siyasetçilerle hiç bir sorunu çözemeyiz. Herkesin içi rahat olsun doğa kendini korumak için mutlaka bir savunma yapacaktır.

  58. Ben Ankara dan CEREN kuresel ısınma dünyamızı yok ediyor.Bunun için düyamızı kurtarmak bizim elimizde.LÜTFEN bunu yapalım.CEREN GÜNGÖR 4.D SINIFI

  59. DÜŞÜNÜYORUM DA COCUGUMU HAZIRLAYACAĞIM GELECEK,
    SONUNU HAZIRLAMIŞ OLDUĞUMUZ GELECEKLE AYNI ,
    .
    TUKETICI BIR TOPLUMUZ , URETIME GECENE KADAR VERECEGIMIZ KAYIP ZATEN URETTIKLERIMIZI DE TUKETECEK…
    .
    DENIZ YILDIZI HIKAYESINDE OLDUGU GIBI BEN KENDIMDEN VE CEVREMDEN SORUMLUYUM,CEVRE ILE KASTETTIGIM YASADIGIM SEHIR DEGIL,
    BEN
    DUNYADAN SORUMLUYUM.
    .
    BIZ DUNYAMIZDAN SORUMLUYUZ.
    HAYDI ”BIZ” BIR ADIM ATALIM….

  60. haydi küresel ısınmayı önlemek için bir fidanda siz dikin kemdi geleceğiniz ve doğmamış olankişiler için

  61. Arkadaşlar ben Barış 6/C sınıfındayım- 12 yaşındayım. Biz geçen hafta okulumuzda sınıfça 20-30 fidan diktik. Öyle sevindikki… Ama sonrane duyalım: müdür fidanları söktürmüş. Neymiş çiçek dikçeklermiş…

    İşte buyurun duyarsızlığın bir örneği daha. Sinirlerimiz bozuldu yani lütfen duyarlı olalım birazcık yaaa… şaka değil bu- yani dünyanın sonu geliyor! Endişelenin azıcık. Ama yook ki. Tabi endişelenenler var-onların haklarınnı yemiyeyim. Ama insanların %90’ını laylaylomda. Senin-benim uğraşmasıyla olmaz; herkes uğraşmalı. Yani dünya haykırıyor resmen kurtarın beni diye. Duyan var mı?

    Hep tüket tüket tüket tüket sonunda tüketecek şey kalmadı.

  62. Arkadaşlar ben Barış 6/C sınıfındayım- 12 yaşındayım. Biz geçen hafta okulumuzda sınıfça 20-30 fidan diktik. Öyle sevindikki… Ama sonrane duyalım: müdür fidanları söktürmüş. Neymiş çiçek dikçeklermiş…

    İşte buyurun duyarsızlığın bir örneği daha. Sinirlerimiz bozuldu yani lütfen duyarlı olalım birazcık yaaa… şaka değil bu- yani dünyanın sonu geliyor! Endişelenin azıcık. Ama yook ki. Tabi endişelenenler var-onların haklarınnı yemiyeyim. Ama insanların %90’ını laylaylomda. Senin-benim uğraşmasıyla olmaz; herkes uğraşmalı. Yani dünya haykırıyor resmen kurtarın beni diye. Duyan var mı?

    Hep tüket tüket tüket tüket sonunda tüketecek şey kalmadı.

  63. Dünya İklim Raporu bizlere neler söylüyor:

    Dünya genelinde görülen sıcaklık dalgaları daha uzun süreli olarak yaşanacak,
    Tropik fırtınalar ve kasırgaların sayısı artacak,
    Yağış alan yerlerde yağış miktarı ve süreleri en az yüzde 30 civarında artacak,
    Karbondioksit miktarı sabitlense bile, deniz seviyesi yükselmeye devam edecek,
    2100 yılında deniz seviyesi en az 43 metre yükselmiş olacak. Kıyılar sular altında kalacak.
    10 yıl sonra canlı türlerinin yüzde 40’ı tamamen yok olacak,
    Sel ve kuraklı nedeniyle 200 milyonun üzerinde insan açlığa mahkûm olacak,
    En iyimser tahminle dünya nüfusunun 12’de 1’i yok olma tehlikesi altında kalacak,
    Ölümcül salgın hastalıklar yaygınlaşacak.

    Yukarıda belirtilen konuların yüzde 90’lık kısmı insan kaynaklı olarak gerçekleşmektedir.

    Yazık, yazık….

  64. Dünya İklim Raporu bizlere neler söylüyor:

    Dünya genelinde görülen sıcaklık dalgaları daha uzun süreli olarak yaşanacak,
    Tropik fırtınalar ve kasırgaların sayısı artacak,
    Yağış alan yerlerde yağış miktarı ve süreleri en az yüzde 30 civarında artacak,
    Karbondioksit miktarı sabitlense bile, deniz seviyesi yükselmeye devam edecek,
    2100 yılında deniz seviyesi en az 43 metre yükselmiş olacak. Kıyılar sular altında kalacak.
    10 yıl sonra canlı türlerinin yüzde 40’ı tamamen yok olacak,
    Sel ve kuraklı nedeniyle 200 milyonun üzerinde insan açlığa mahkûm olacak,
    En iyimser tahminle dünya nüfusunun 12’de 1’i yok olma tehlikesi altında kalacak,
    Ölümcül salgın hastalıklar yaygınlaşacak.

    Yukarıda belirtilen konuların yüzde 90’lık kısmı insan kaynaklı olarak gerçekleşmektedir.

    Yazık, yazık….

  65. Şunu söyleyebiliriz. Evet, dünya kirleniyor. Dengeler hızla bozuluyor. Bunda insanlık genel olarak topluca bir şeyler yapmadığı sürece başarı sağlanamaz.

  66. Şunu söyleyebiliriz. Evet, dünya kirleniyor. Dengeler hızla bozuluyor. Bunda insanlık genel olarak topluca bir şeyler yapmadığı sürece başarı sağlanamaz.

  67. Dünya genelinde ticari kaygıları bir yana bırakıp geleceğimizi şekillendiremezsek söylediklerimizin fazlaca bir önemi kalmayacaktır.

  68. Dünya genelinde ticari kaygıları bir yana bırakıp geleceğimizi şekillendiremezsek söylediklerimizin fazlaca bir önemi kalmayacaktır.

  69. bu konuların gündeme gelmesi için iyi ce yumurta kapıya dayanması gerekiyordu. önümüzdeki susuz yaz da bol bol konuşuruz .
    konuşmaktan dan susadığımız da da cocacola imdadımıza yetişir.

  70. Tüm insanlığa sesleniyorum!Yaklaşan tehlikenin farkında değil miyiz?İçinde bulunduğumuz süreç büyük bir ivme kazanarak kendini geliştiriyor.Peki buna taviz verecek miyiz?Soruyorum,neden somut adımlar atmak için halâ birilerinin bizi dürtmesini bekliyoruz?Küresel Isınma Bildirim Formu’nu hazırlayanlar kıyamet saatini 12’ye 5 var olarak değerlendirdiler. Görüldüğü üzere henüz çok geç değil!Koca bir 5 dakikamız daha var.Bu sürede yeni bir dünya yaratmak imkansız olsa da,içinde bulunduğumuz dünyayı yaşanabilir hale getirebiliriz.Uyanalım arkadaşlar,yarınlarda daha rahat uyuyabilmek için!

  71. Bütün herkese sesleniyorum.Eğer biz bu dünyaya zarar verdiysek bizde cezasını çekmek zorundayız.Çok korkmak hatta korka bildiğinizdende çok, çünkü küresel ısınma giddikçe durdurulmaz hale geliyor ve insanlığın sonunu getiriyor.Dünya’nın son 5 yıldır tartıştığı konu küresel ısınmadır.Küresel ısınmayı durdurun.bir kaç kişi değil herkes.

  72. dünyamız gittikçe ısınıyor önlem almazsk kötü şeyler olabilir

  73. küresel ısınma dünyayı çok tehdit ediyo hatta kardeşim banyo yaparken bile ben ona çok su harcama diyorum ve ne yaıkkı dışarda bir çok insan görüyorum bunlar eline hortum almış dısarıyı suluyo ben sadce kendimi degil gelecek nesilleri düşünuyorum

  74. ABD ve Çin ve Hindistan’ın da dahil olmadığı bir Kyoto protokolü pek bir anlam ifade etmiyor. Bu protokol, dünyadaki tüm aktörler katkı yaparsa anlamlı. Ben akvaryumdaki kirli suyu ziyan etmemek için onu çiçek sulamada kullanırken bir başkası jakuzi keyfinden vazgeçmiyorsa bu çabanın bir anlamı olmaz.

  75. arkadaşlar artık dünyanın sonu geliyor ama kimin umrunda millet kendi canına düşmüş kim napsın küresel ısınmayı milletin düşündüğü şey bizzat budur ben nasıl olsa küresel ısınmayı dünyanın sonunu görmem bundan sonra gelecek insanları napiyim ama ilerde belki o napiyim dediğin kişi senin çocuğun olacak kim isterki kendi çocuğunun zorluklar görmesini artık bu olaya bir dur dmenin zamanı geldi kayıtsız kalmamamız lazım (şimdi yazdıklarım kimin umrunda)

  76. şu işe bak (tuzlu sular) deniz suları çoğalıyor,içme suları azalıyor

  77. SLM BEN 10YAŞINDAYIM VE BU OLAYA ÇOK ÜZÜLÜYORUM

  78. inşallah insanlar biraz olsun bilinçlenirde hayal olan eski ve güzel dünyamıza geri kavuşup bunu engelliyebiliriz

  79. ya guzel ama kuresel ısınma dunyamızı nasıl etkıler yazmıo bıde kuresel ısınma nasıl onlenır yazmıo kı

  80. offf ne kadar duyarsızsınız.bnce herkes daha duzenli olsun arkadaslar dikkatli olalım yeter karı yağmuru ozledimmm dikkatli olalım (herkesim sağlıı içinn)

  81. ALLAH’IM SEN BİZE YARDIM ET GÖRÜNÜŞÜMÜZ HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL LÜTFEN SULARIMIZI BOŞUNA HARCAMAYIM ELEKTİRKLERİ BOŞUNA AÇIK BIRAKMAYALIM LÜTFEN BU NESİLİDE DİĞER GENÇLERİMİZE BIRAKMAK İSTİYORSANIZ DÜNYAMIZI İYİ BİR ŞEKİLDE KULLANALIM SİZE ŞİMDİDEDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYGILARIMLA

  82. bazı arkadaslar hala işin ciddiyetinin farkında deiller lütfen dünyamıza sahip cıkalım ne mi yapalım ormanlarımızı koruyalım çünkü onlar havadaki karbondioksiti kullanarak fotosentez yapıo inanın bu fenerbahcenin yenilmesinden daha önemli

  83. küresel ısınmayı önlemek için neler yapmalıyız maddeler halinde yazabilirmisiniz

  84. bu dosya cok güsel umarım bütün herkes bu bilgileri okuyarak küresel ısınmanın farkına varır….

  85. YEŞİLİN YEŞİL,GÜNEŞİN SICAK,KARIN SOĞUK VE İNSANLARIN BİLİNÇLİ OLDUĞU DOĞAL BİR YAŞAM İSTİYORUM

  86. ALLAH insanları sınavdan geçirdiği bir imtihan bu. Bu imtihanı geçirmek için ALLAH insanoğluna ilim akıl malzeme gerekli ortam…….. herşeyi vermiş. İnsanoğluda bunu kötü kullanıyor. Hep bir çıkar uğruna. Beyler aklımzı başımıza toplayalım. Dönüşü olmayan bir yol bu. Umarım bu çıkarla sağladığınız her şey bir gün ayaklarınıza dolaşmaz ve hiç yakalayamadığınız huzuru aramak zorunda kalmazsınız. ALİ BABA

Yorum bırakın